Typer af kriminalromaner

Den engelske og amerikanske kriminalroman ifølge Dan Turell

Den engelske kriminalroman

Denne type i krimigenren fremstilles i Dan Turells digt Humphrey Bogart Morgen som værende meget "fin på den". Dette ses i eksemplet: "og ikke bare på en sofa men på en chaiselongue, og ikke bare med en slagterkniv men med en udsøgt antikvitet af en middelalderlig malayisk kris-krum-kniv".


Ifølge Dan Turell er den typiske læser pænere forstadsfruer - måske fordi at de kan identificere sig med, at handlingen typisk foregår i en forstad.

Den amerikanske kriminalroman

Billig, brugt og beskidt er tre adjektiver, der beskriver bøgerne i denne hårdkogte genre.

I modsætning til ovenstående genre udspiller denne type sig i det samme mønster: detektiven vågner et ukendt sted med en brændende fornemmelse. Dette ses i eksemplet: "...og ikke ved hvem han er og hvor han er eller hvor gammel han er men kun ved at han har en fornemmelse".

Forskellen mellem nævnte typer

Man ser en tydelig forskel mellem den engelske og amerikanske kriminalroman i forhold til handlingen og miljøerne. I den amerikanske kriminalroman er handlingen barsk og involverende, og man møder også mere beskidte miljøer. Den almene læser er typisk til den amerikanske kriminalroman, mens den engelske kriminalroman læses af overklassen.