Oled schermen nieuwe hype

door Guido van Dijk

Maken van Oled schermen bij bedrijven

Momenteel zijn Oled schermen momenteel alleen bekend bij kleine tv's en bij displays. LCD-schermen vormt hierdoor een concurrent van de Oled schermen. Maar vele fabrikanten gaan zich meer focussen op Oled schermen, bijvoorbeeld LG. LG zijn momenteel volop aan het investeren bij het maken van Oled schermen op tv's. Zelfs dit jaar nog kwamen er meerder nieuwe tv's uit met Oled schermen. Samsung heeft het maken van Oled schermen momenteel gepauzeerd. Wanneer ze de draad op gaan pakken blijft de vraag. Wat we wel weten is dat ze volgend jaar meer aan focussen op Quantum dot schermen.

Oled en de voordelen die ze bij Oled schermen bieden

Oled is een lichtvorm en is familie van de halfgeleiderlichtbronnen. Led bijvoorbeeld is een felle puntbron, Oled daarentegen is juist een grote vlakkenstraler. De laag van Oled bestaat uit een speciaal type polymeer of kleine moleculen.

Er zijn twee soorten Oled typen:

  • Polymeroleds
  • Kleinemolecuuloleds


Vele schermen hebben een behoefte aan een achtergrondverlichting. Oled schermen hebben dat niet, dit is er gunstig voor het stroomverbruik. De kijkhoeken zijn veel groter en kunnen beeldschermen (ook met groot formaat) zeer dun kan worden uitgevoerd. Dit komt doordat het Oledmateriaal zelf licht uitzendt. Levensduur bij Oled schermen was aanzienlijk minder dan bij een LCD scherm. Maar de bedrijfen Toshiba en Panasonic hebben een nieuwe membraan ontwikkelt waardoor de levensduur langer wordt dan bij een LCD-scherm.

Behalve dat Oled gebruikt kan worden bij beeldschermen, kan het ook gebruikt worden als lichtbron. Sommige bedrijven hebben hiervan al gebruik gemaakt.

Big image

Goede toekomst voor de Oled schermen

Oled schermen zullen in de toekomst veel gebruikt worden. Maar door de opkomst van Quantum dot schermen zal er een concurrentie ontstaan. Wie deze gaat winnen is onbekend. Maar er zijn al volop ideeën waarbij Oled wordt gebruikt. Ze zijn zelfs van plan om bij een vliegtuig alles te vervangen door Oled, waardoor het lijkt dat de vliegtuig onzichtbaar is. Buiten is de vliegtuig natuurlijk wel zichtbaar maar van binnen lijkt het voor de passagiers alsof er geen vliegtuig is. Lijkt onwaarschijnlijk maar toch is die mogelijk er. Hoewel velen kranten dit hebben bevestigd weten we niet wanneer deze tot uitvoering gaat. Ook zouden ze bezig zijn met het maken van oprolbare schermen. Deze moet ook voorzien zijn van Oled. Deze schermen zouden een diameter moeten hebben van 18 inch. Naast dat ze oprolbaar zijn zouden ze ook transparant zijn. Ze willen dit product in 2017 op de markt zetten en daarmee alles overtreffen. Onzichtbare horloges zouden ook in toekomst aanwezig zijn, deze moeten ook gemaakt worden met Oled.


Dus over het algemeen ziet het in de toekomst goed uit voor de Oled schermen. Naast dit zou ook Oled ook meer gebruikt gaan worden als lichtbron en zou deze de gloeilamp overtreffen.


Onzichtbare vliegtuigen, oprolbare schermen, ontzichtbare horloges, wat staat er nog meer op ons te wachten in de toekomst?