Sistemes operatius

Diferents sistemes operatius

Què és un sistema operatiu?

Un sistema operatiu és el conjunt de programes informàtics que permeten l’administració dels recursos de l’ordinador. Aquests programes gestionen el hardware des dels nivells més bàsics i permeten d’interacció amb l’usuari.

Els sistemes operatius no només es troben en ordinadors, sinó també en la majoria de dispositius electrònics que utilitzen microprocessors.Aquest té cinc funcions bàsiques:

  • El subministrament d’interfície a l’usuari: el sistema s’encarrega de que es pugui carregar programes, accedir a fitxers i a realitzar altres tasques amb l’ordinador.
  • L’'administració de recursos: permetrà la direcció del hardware.
  • La gestió de fitxers: al controlar la creació,l’eliminació i el seu accés.
  • L’administració de tasques
  • El servei de suport i utilitats.

També podem mencionar que s’encarrega d’actualitzar les versions, millorar la seguretat del sistema, agregar noves utilitats, etc…


Existeixen diferents sistemes operatius actualment, entre els més populars es troben; Windows, Mac OS (Apple), Linux...

Linux

Linux és un sistema operatiu, és a dir, un conjunt de programes que permet interactuar amb el teu ordinador i executar altres programes. Com el Windows o el MS-DOS, però a diferència d’aquests ha estat desenvolupat per milers d’usuaris d’ordinadors a través de tot el món.


És un sistema operatiu lliure, és a dir, que no és propietat de ninguna persona o empresa, per això no es necessari comprar una llicencia per instal·lar-lo.


Va ser creat, inicialment com a hobbie per un estudiant jove, Linus Torvalds, a la universitat de Hèlsinki a Finlàndia, amb ajuda d’un grup de hackers a través d’Internet. Va desenvolupar el sistema a partir d’un altre anomenat Unix, i a partir d’aquest va anar afegint noves eines i utilitats.


La desavantatge d’aquest és que no existeix possibilitat de modificar ni saber com es va realitzar el programa.


Linux ha avançat molt en els últims anys, afegint millores. Cada dia més programes i aplicacions estan disponibles per a aquest sistema operatiu.

Windows

Windows és un sistema informàtic desenvolupat per la empresa Microsoft i comercialitzat des del 1985.

Microsoft Windows és un sistema operatiu, és a dir, un conjunt de programes que possibilita l’administració dels recursos d’un ordinador, però també poden funcionar en altres dispositius electrònics que utilitzen microprocessadors, com per exemple en mòbils (Windows Mobile).


Des del dia en que es va presentar aquest programa ha presentat diverses versions per anar adaptant-se als nous temps. Aquest presenta noves eines per treballar com per exemple Xbox music, maps, Windows store… Altres, també interessants en matèries com esports, viatges, noticies, entre altres.


Microsoft domina el mercat dels sistemes operatius, ja que Windows esta instal·lat en més del 90% dels ordinadors amb accés a Internet en tot el món.

Apple (Mac)

El S.O Mac és un sistema operatiu creat per Apple destinat als seus ordinadors (Macintosh), ja siguin per taula o portàtils.


És conegut per haver estat un dels primers sistemes dirigits al gran públic en comptar amb una interfície gràfica composta per la interacció del ratolí amb finestres, icones i menús.

Aquests sistema operatiu es basa en Unix, només es pot instal·lar en ordinadors Apple, tot i que es pot instal·lar Windows en ordinadors Apple.


La primera versió va ser creada el 1985 (Mac Os clàssic), però a partir d’aquest es van desenvolupar molts altres. El seu desenvolupament s’estendria fins a la versió 9 del sistema, llançada el 1999. A partir de la versió 10 ( Mac OS X ), el sistema va canviar la seva arquitectura totalment, però la seva interfície gràfica manté molts elements de les versions anteriors.