Astma

Renske Rombout, Kim van Erp, Thirza Coldenhoff

Uitleg en oorzaken van Astma

Het is tot vandaag de dag nog steeds onduidelijk waarom sommige mensen wel astma krijgen en sommige niet.

Wetenschappers en het Longfonds zoeken nog steeds naar de precieze oorzaak.


Astma;

Astma is een ziekte die op elke leeftijd kan ontstaan. Vaak komt astma als je nog een kind bent.

je hebt vaak meer kans op astma als het in je familie zit, ook als je allergisch bent voor bepaalde dingen kan het ook.

Toch begint astma bij veel mensen als kind.


De allergie

De allergie kan zich ook ontwikkelen.

Als je veel in contact bent met stoffen die een allergische reactie kunnen geven zoals huisdieren of stof, dan kan het zich langzamerhand steeds verder ontwikkelen.

Zo ontstaat astma beetje bij beetje.

Als je al allergisch bent dan kan astma zich sneller ontwikkelen


Kenmerken;

Klachten van astma;

* Veel niezen

* Jeukende ogen

* Dik, gezwollen ogen

* Droge hoest

* Verstopte neus.

Big image

Astma voorkomen, hoe doe je dit?

1. Houd je huis schoon

Astma voorkomen kan niet, maar de symptomen verminderen kan wel.

Tip 1:

Houd je huis goed schoon. Dit vermindert alle astmaprikkels. Maak je bedden regelmatig opnieuw op en verschoon ze, maak ook goed schoon, hiermee bedoelen we het stofzuigen bijvoorbeeld. Zodat alle stof en stofresten verwijderd worden.

2. Let op met inspanning
Flinke inspanning zoals sporten en vrijen kan een astma aanval veroorzaken. Probeer daarom inspanning zoveel mogelijk t e doseren en zorg voor een goede warming up. Vermijd sporten in vochtige omgevingen, zoals fietsen in de mist of zwemmen in een subtropisch zwembad.


3. Rook niet (mee)
Stop met roken en vermijd rokerige ruimtes zoveel mogelijk.


4. Kies goede vakantiebestemmingen
Als je astma hebt kan het een verademing zijn om op vakantie te gaan naar een gebied waar weinig prikkels en stoffen zijn die een astma aanval kunnen veroorzaken. Bergen en zee zijn ideale vakantiebestemmingen.


5. Haal de griepprik
Griep kan leiden tot verergering van astma. De beste manier om dit te voorkomen is de griepprik. Ga daarom in op de jaarlijkse oproep van je huisarts voor deze vaccinatie.


6. Zorg voor ontspanning
Stress door moeilijke situaties zoals een conflict, echtscheiding, sterfgeval, verhuizing of examen, verergert astma. Gebruik in dit soort omstandigheden in elk geval goede en eventueel tijdelijk meer medicijnen, uiteraard in overleg met je huisarts. Maar zorg er ook voor dat je een beter gevoel krijgt door regelmatig te ontspannen op een manier die bij jou past.

Big image

Astma is een chronische ziekte waarbij de bronchiën continu ontstoken zijn. Aan de binnen kant van de bronchiën zit een slijm laagje wat de longen beschermt. Bij astma zijn de bronchiën ontstoken en zwellen deze op. Bij ernstig astma komt er meer slijm vrij. De bronchiën zijn bij mensen die astma hebben veel gevoeliger voor allergieën. Wanneer je met zoon prikkel in aanraking komt waarschuwen de overgevoelige longen het lichaam. Het afweersysteem gaat werken. De spiertjes rondom de bronchiën verkrampen en trekken samen ook word er meer slijm aangemaakt en de luchtwegen worden nauwer en daardoor kun je moeilijker ademen. Dit is een astma aanval. Bij astma is dit tijdelijk en gaat weer over.

Astma - wat gebeurt er in je longen?