Nooit meer slapen
W.F. Hermans
Een grootse roman over grote dromen
Nooit meer slapen is het meesterlijke verhaal van de jonge geoloog Alfred Issendorf, die in het moerassige noorden van Noorwegen onderzoek wil verrichten om de hypothese van zijn leermeester en promotor Sibbelee te staven. Issendorf is ambitieus: hij hoopt dat hem op deze reis iets groots te wachten staat, dat zijn naam aan een belangrijk wetenschappelijk feit zal worden verbonden. Die ambitie hangt samen met het verlangen het werk van zijn vader, die door een ongeluk tijdens een onderzoekstocht om het leven kwam, te voltooien.
'Hermans moet als een vooraanstaand Europees schrijver worden beschouwd, die de traditie van E.T.A. Hoffmann en Kleist, Kafka, Céline en Sartre op unieke wijze heeft voortgezet.’ – Neue Zürcher Zeitung
‘Droge taal, natte sokken, het kompas is kwijtgeraakt. Een meesterwerk.’ – Roddy Doyle, Irish Times
'Ik zie hem nog zitten, mijn leraar Nederlands. Onderuitgezakt in zijn bureaustoel, Gladstone-sigaret in de mond, vertelde hij op de middelbare school over
Nooit meer slapen van Willem Frederik Hermans. Dat deed hij erg goed. Vol enthousiasme maakte hij ons duidelijk dat we het boek absoluut moesten lezen. Bij mij werkte dat aanstekelijk. Ik las het voor mijn lijst. Ik heb het zelfs nooit meer teruggebracht naar de schoolbibliotheek.' –
Cécile Narinx, hoofdredactrice ELLE in NRC
De portier is een invalide. Op het eikenhouten bureautje waaraan hij zit, staat alleen een telefoon, en door een goedkope zonnebril staart hij roerloos voor zich uit. Zijn linkeroorschelp moet afgescheurd zijn bij de ontploffing die hem verminkt heeft, of is misschien verbrand toen hij neerstortte met een vliegtuig. Wat er van het oor is overgebleven lijkt op een slecht uitgevallen navel en biedt de haak van de bril geen houvast. - Professor Nummedal, please. Ik heb een afspraak met hem. - Good day, sir. Ik weet niet of professor Nummedal binnen is. Zijn Engels klinkt langzaam of het Duits was. Hij zwijgt verder en verroert zich niet. - Ik heb gisteren een afspraak gemaakt met de secretaresse van professor Nummedal, voor vandaag halfelf. Onwillekeurig kijk ik op mijn polshorloge dat ik gisteren bij aankomst in Oslo gelijk gezet heb op Noorse zomertijd. Halfelf. Nu pas zie ik dat boven het hoofd van de portier een elektrische klok hangt die ook op halfelf staat. Alsof ik de verminkte man zelfs geen schim van een vermoeden geven wil dat ik hem bedrieg, haal ik de brief tevoorschijn die professor Sibbelee mij in Amsterdam gegeven heeft en zeg: - De datum was trouwens al eerder vastgesteld. Het is een brief van Nummedal aan Sibbelee, waarin deze dag, vrijdag 15 juni, als mogelijke datum voor een ontmoeting wordt genoemd. Ik wens uw leerling een voorspoedige reis naar Oslo. Ondertekend: Ørnulf Nummedal. Ik houd de portier de opengevouwen brief voor, van mij uit gezien ondersteboven. Maar zijn hoofd beweegt hij niet, wel zijn handen. Aan zijn linkerhand zitten geen vingers en aan de rechterhand heeft hij niet meer dan een enkele nagelloze stomp overgehouden en de duim. De duim is volkomen onbeschadigd, met een goed onderhouden schone nagel. Het lijkt bijna of het zijn eigen duim niet is. Zelfs geen vinger overgehouden om een trouwring aan te dragen. Zijn polshorloge is afgesloten met een metalen dekseltje, dat hij op zijn duimnagel laat openspringen. Onder het dekseltje zit geen glas. De portier voelt met de nagelloze stomp aan de wijzers en zegt: - Het is mogelijk dat professor Nummedal op zijn kamer is. Twee trappen naar boven en dan de tweede deur rechts. Met open mond steek ik de brief weer in mijn zak. - Thank you.
Over de auteur
Willem Frederik Hermans (1921-1995) werd in Amsterdam geboren. Hij studeerde fysische geografie en werd in 1958 benoemd tot lector aan de Rijksuniversiteit Groningen. In 1973 nam hij ontslag en vestigde zich als schrijver in Parijs.
Hermans debuteert met poëzie. Daarna volgen recensies, essays en verhalen. In 1947 verschijnt zijn romandebuut
Conserve. Hij bouwt een zeer omvangrijk oeuvre op. Het grondthema van Hermans' werk is zijn wereld- en literatuurbeschouwing, volgens welke de werkelijkheid een chaos is. Vanwege de kritische manier waarop hij aan zijn ideeën vormgeeft, groeit hij uit tot een controversiële figuur. In 1977 aanvaardt hij de Prijs der Nederlandse Letteren, nadat hij eerder andere literaire prijzen, onder andere de P.C. Hooft-prijs, geweigerd heeft.
De laatste jaren van zijn leven woonde hij in Brussel.
Boektoppers
De Boektoppers blijken een heuse succesformule om leerlingen in het secundair onderwijs aan te zetten tot lezen. Onder het motto 'per graad vijf (top)boeken voor de prijs van één' bieden de Boektoppers uw leerlingen úren puur leesplezier voor een vriendelijke prijs. De geselecteerde boeken vertellen stuk voor stuk een ijzersterk verhaal, boeiend van het begin tot het einde.
Andere boeken in dit pakket (derde graad)
Bestel nu uw pakket van 5 boeken voor slechts € 19,75!