onze watervoetafdruk te hoog?

Mauri Verhaeghe io-groep: 2

Er is dreigt een ernstige droogte vooral in Azië. Doordat er geen water genoeg meer zal zijn zullen we de gewassen niet meer kunnen irrigeren en zo hebben we geen voedsel meer die uit andere landen komen die wij laten exporteren want vooral deze landen dreigen met uitdroging.

Het water dat we verbruiken wordt gemeten in watervoetafdruk dat wil zeggen: het water dat we nodig hebben voor de productie van het product dat we consumeren en niet wat het water dat we thuis verbruiken (bv. Voor de vaat, het koken, de douche,…).

De producten die onze watervoetafdruk zo verhogen zijn vooral: vlees, katoen, tarwe, groeten en fruit,… met andere woorden alles wat we consumeren uit de supermarkt.

Vegetariërs hebben een lagere watervoetafdruk dan niet vegetariërs met een verschil van zo’n 36% maar hoe komt dat nu? Doordat er in veevoeder veel tarwe, sojaboon,… zit en dat heeft veevoeder en dat eet het vee, daarom zit er veel water in het vee, maar doordat de vegetariërs geen vee eten krijgen ze ook geen water binnen dus verminderd dat hun watervoetafdruk.

Onze kleren worden van katoen gemaakt en word geëxporteerd uit andere landen en dat heeft veel water nodig voor de irrigatie en de pestiside en kunstmeststof.