Psoriasis

Wat is het?

Inleiding

Psorasis is een chronische huidaandoening waarbij je veel last hebt van huidschilfers,jeuk, rode plekken, en soms pijn. De plekken waarop de psoriasis zich het meest bevind is: knieën, ellebogen, en hoofdhuid.


Veel mensen denken dan psoriasis leeftijdsgebonden is, dit is echter niet het geval, je kunt psoriasis op alle mogelijke leeftijden krijgen. Ook speelt erfelijke aanleg een grote rol hierin. Psoriasis is gekenmerkt door een versnelde delingen verminderende riijping van de hoorncellen in de opperhuid. Doordat de cellen niet normaal uitrijpen is het afschilferen ook verstoord, waardoor afschilvering van de huidschubben ontstaat op de aangedane plekken zoals ik hierboven heb benoemd: knieën, ellebogen en hoofdhuid en eventuele andere plaatsen zoals: rug, onder oksels, voeten etc.Behandeling psoriasis

Wat is er mogelijk?

Psoriasis is een huidaandoening die je niet helemaal kunt genezen, maar alleen door behandeling hiervan kunt verminderen of verlichten. Hiervoor zijn verschillende behandelings mogelijkheden zoals: psoriasis behandelen doormiddel van (hormoon) Zalf,Gel of Lotion.

Het voordeel van deze middelen is dat je doormiddel van deze producten een iets ''vettere'' huid krijgt waardoor de huid minder in staat is om te gaan ''schilferen'' en hierdoor minder ''jeukt'' of pijnlijk is.


Ook wordt er bij psoriasis veel gebruik gemaakt van lichttherapieën een zogenaamde ''bad puva'' waarbij gebruikt wordt gemaakt van een bad waarin psoraleen is toegevoegd, na dit bad wordt er gebruik gemaakt van bestralingen met UV- A licht bij deze behandeling is het dragen van een speciale bril verplicht voor de straling die vrij komt. De tijdsduur hiervan wordt steeds verlengd, na een aantal sessies wordt het proces van de psoriasis verminderd waardoor de psoriasis (meestal) minder zichtbaar of storend is in de zin van jeuk, pijn, schilfers etc.