Waar is het water naar toe?

Chloë De Wielemaeker ~ io groep: 2

De watervoetafdruk

De voedselzekerheid van de wereld komt in gedrang, dit komt omdat we door het tekort aan water ook ons voedsel misschien niet genoeg water geven waardoor de hele wereld wordt getroffen met een voedselcrisis. Het aantal water dat we gebruiken in ons voedsel, kleren,.. noemen we ook wel de watervoetafdruk. Dit is het water die je nodig hebt (of dat ze gebruikt hebben) om producten te maken die we kopen in de supermarkt.

Dit zijn twee voorbeelden waarvan de voedselafdruk groot is:

- Katoen: al onze kleren die wij dragen in het dagelijkse leven bevatten vooral katoen(bv. T-shirt, sweater,... )

- Brood : wij eten dagelijks heel wat brood dus, bij ongeveer een ganse week eten we 2 broden dit wil zeggen dat we al meer dan 3000 l verbruiken aan brood.

Uit onderzoek blijkt dat vegetariërs een minder grote watervoetafdruk hebben. Hoe dit komt? Wel, het grootste deel van het water in vlees zit (bv. 1 kg rundsvlees à 15 000 l) en aangezien de vegetariërs geen vlees eten verbruiken ze dus keel wat minder water. Of wel een hogere watervoetafdruk.

Maar hoe komt het nu dat de export ook te maken heeft met het verhogen van de watervoetafdruk? Dit komt door het vele export van voedsel wordt hier ook nog eens water met verbruikt.