Lelystad

Sem van Gils | MM1A

Situering

Lelystad is gevestigd aan de oostelijke kant van de provincie Flevoland, het is ook meteen de hoofdstad van Flevoland

Geschiedenis

Lelystad is ontstaan in 1967 door Cornelis Lely, en op 1 januari 1980 werd Lelystad een gemeente.

Lelystad is een van de jongste woonplaatsen van Nederland. Daardoor is haar geschiedenis ook een korte, maar wel goed gedocumenteerde. Lelystad ligt in Oostelijk Flevoland, de derde polder van het plan-Lely. De Wieringermeer is de eerste, de Noordoostpolder is de tweede en Zuidelijk Flevoland de vierde polder. Oorspronkelijk zou Lely's Zuiderzeeproject worden afgerond met de Markerwaard, maar de vijfde polder is er nooit gekomen.

Oostelijk Flevoland heeft vier woonkernen: twee dorpen (Swifterbant en Biddinghuizen), een kleine stedelijke gemeenschap (Dronten) en een stad (Lelystad). Waar in de Noordoostpolder juist vele dorpen waren aangelegd, werd dit, vanwege schaalvergroting in de landbouw en de toename van het autobezit, in Oostelijk Flevoland niet meer nodig geacht.

In de zomer van 1950 werd een begin gemaakt met de aanleg van de ringdijk van Oostelijk Flevoland. Middenin het IJsselmeer werd het dijkvak Perceel P aangelegd, dat een lengte had van zeven kilometer. Vanaf Perceel P kon aan beide zijden worden gewerkt aan de rest van de ringdijk. Eén kilometer dijkvak was verbreed tot 50 à 100 meter. Op dit verbrede stuk werd een werkhaven aangelegd. Ook werd er een bouwput gegraven voor het gemaal Wortman, één van de drie gemalen die bij de drooglegging van Oostelijk Flevoland werden ingezet. Verder werd een kamp gebouwd waar dijkwerkers en ander personeel werden gehuisvest.

Impressie van stadshart Lelystad

Bezienswaardigheid

in Lelystad heb je niet veel te doen, mensen / toeristen kunnen luchthaven Aviodroom bezoeken en de replica van Batavia (schip) en natuurlijk batavia stad

Evenmenten

De grootste oldtimer dag vind plaats in Lelystad, tijdens deze dag komen mensen uit het binnen- en buitenland Lelystad bezoeken met hun oldtimer of om er naar te kijken het vind plaats in Lelystad haven.

1 keer per jaar is Lelyart, een soort "festival" met culturele en kunt "art" tonen