Kinderwens?

Mensen met een verstandelijke beperking

Big image

Wat is belangrijk om te weten?

In de wet staat dat als je heel veel ondersteuning nodig hebt van begeleiders het niet handig is om een kind te krijgen. Het is dan beter om producten te gebruiken om niet zwanger te raken en mensen om uitleg te vragen wat er in je leven zou veranderen als je een kind zou krijgen, omdat je leven heel anders wordt.

Je zou ook een gesprek kunnen hebben met MEE.


De mensen die hier werken kunnen in gesprek met je gaan over het krijgen van kinderen. Ze kunnen je uitleggen wat er anders wordt als je een kind hebt en wat er dan veranderd in je leven. Ze kunnen je dus helpen bij je keus of het wel of niet slim is om een kind te krijgen. Je vriend of vriendin mag mee naar dit gesprek en als je zou willen ook je ouders of andere vrienden.


Als je al zwanger bent kun je ook terecht bij MEE. MEE kan je helpen bij dingen die je nog moet regelen voor je zwangerschap en je kan gesprekken met de mensen die bij MEE werken hebben. MEE kan je ook informatie geven hoe het straks allemaal in het ziekenhuis gaat tijdens de bevalling.


Als je al een kind hebt kan MEE je helpen om voor je kind te zorgen. Het kan zijn dat je kind dan gewoon thuis mag blijven, maar het gebeurt ook vaak dat je kind ergens anders heen moet. Je mag dan wel bij je kind op bezoek gaan.


Wat is belangrijk om te weten?

Wat brengt een kind allemaal met zich mee?

- Een kind kost veel aandacht en tijd

- Je hebt genoeg geld nodig om voor het kind te zorgen

- Je relatie kan onder druk komen staan

- Je moet een geschikte woonruimte hebben

Waar kun je terecht met hulp?

Waar kun je terecht voor hulp?

Wanneer je kiest voor het krijgen van een kind is dat natuurlijk iets moois. Maar wanneer jij kinderen wil kan dit gevolgen met zich mee brengen. De kans dat het kind een beperking kan hebben bij zijn of haar geboorte is groot.

Het ASVZ wil dat wanneer jij een kind krijgt een goed en zorgvol leven krijgt.

Als je naar het ASVZ gaat, dan willen ze je daar zo goed mogelijk bij helpen en begeleiden. Ook als je vragen hebt kunt je daar terecht.

Aan de hand van het wensenkwartet proberen de mensen van het ASVZ meer te weten te komen over jou en wat jij van je kinderwens vind. Hierbij praten ze dan over seksualiteit en veilig vrijen. Ze gebruiken ook een spel waardoor ze dingen te weten komen over met wie je allemaal omgaat. Dit spel heet: Bij wie kan ik terecht?

Big image

Welke stappen moet je maken?

Stap 1

Je gaat in gesprek met je vriend. Als jij een kind wil is dit natuurlijk heel leuk, maar je vriend moet het ook willen.

Stap 2

Je gaat praten met jouw ouders en met de ouders van je vriend. Zo weet je hoe hun erover denken dat jullie een kindje willen.

Stap 3

Je gaat samen met jouw vriend, de ouders van jouw vriend en jouw ouders praten met je begeleider. Deze kan namelijk al uitleggen wat er allemaal verandert als je een kind krijgt.

Stap 4

Je gaat met ASVS of MEE in gesprek. Hier mag je iedereen mee naartoe nemen die je mee wilt nemen. De mensen die bij ASVS of MEE werken kijken samen met jou of het slim is om een kind te krijgen.