Wat is staal!?

informatie over staal.

wat is staal ?

Staal bestaat uit een groot deel uit ijzer. Dit product is erg sterk en heeft een grootte dichtheid. Het word gewonnen uit ijzererts.

Hoe wordt staal gemaakt ?

Staal wordt gemaakt uit ijzererts. Die ijzererts worden gebakken tot brokken of balletjes.

Samen met cokes worden die brokken in een hoogoven gegooid. In de hoogoven wordt er een hete lucht van 1200 geraden Celsius ingeblazen. Door dat er 100% procent zuurstof in het ruwijzer word geblazen wordt er CO en CO² gevormd. Er komt wel wat zuurstof in het staal te zitten, maar dat wordt weer verwijderd. Er wordt een kalksteensoort toegevoegd om de niet ijzerhoudende steenachtige deeltjes van het erts te binden.Het ruwijzer zakt naar het diepste punt van de hoogoven. Een deel van het koolstof word tijdens het ovenproces in het ruwijzer opgenomen doordat het daar gemakkelijk in oplost. Als het staal dan zuiver is, word het in een vaste vorm gegoten. Staal is ijzer met minder dan 2% koolstofgehalte. Het staal wordt uiteindelijk in plakken van 225 mm dik gesneden. In een ander proces wordt er een plak van 70 mm dik direct gewalst.

waarvoor is staal geschikt ?

Staal is een sterk materiaal het wordt gebruikt voor stevigheid in beton, en voor veel verschillende doeleinde in de bouw voor constructies bijvoorbeeld. Ook word het gebruik voor scheepsbouw en voor nog veel meer.

Wat voor vormen heeft staal ?