PDD - NOS

Pervasive Developmental Disorder Not Otherwise Specified

Wat is PDD - NOS

PDD - NOS is een soort autisme. PDD - NOS is een stoornis in de informatieverwerking in de hersenen.De precieze oorzaak van PDD - NOS is tot nu toe niet bekend. In negen van de tien gevallen is het aangeboren. Er is niet één enkel gen verantwoordelijk voor PDD - NOS, maar een combinatie van meerdere genetische veranderingen. Onderzoekers vermoeden dat door deze combinatie de ontwikkeling van de hersenen anders verloopt.
Big image

Symptonen van mensen met PDD - NOS

  • Ze kunnen erg in zichzelf gekeerd zijn, ze hebben moeite met het inleven van andere mensen en ze hebben moeite om sociaal contact met andere mensen te maken.
  • Ze hebben moeite om gezichtsuitdrukkingen herkennen, en hun taalontwikkeling blijft vaak achter ook nemen ze figuurlijke uitdrukkingen serieus.
  • Ze kunnen helemaal opgaan in een activiteit daardoor hebben ze nergens anders aandacht voor hebben.

Diagnose

Bij PDD - NOS kan er geen lichamelijk onderzoek worden gedaan, zoals een bloedonderzoek of een scan van de hersenen, vast te stellen. De diagnose is een 'gedragsdiagnose' en kan soms enkele maanden in beslag nemen. om PDD - NOS te kunnen vast stellen wordt er gekeken naar : sociaal gedrag , communicatie, gedrag en interesses.
De diagnose kan gesteld worden door een (kinder- en jeugd)psychiater.
PDD-NOS

Behandeling

Omdat de oorzaak van PDD - NOS nog niet bekend zijn, is het (nog) niet mogelijk om PDD - NOS niet te verhelpen. Het is dus nog niet te genezen en nog maar beperkt te behandelen. De behandeling richt zich op twee kanten: Aan de ene kant op het aanleren van vaardigheden om zo goed mogelijk met de beperkingen om te gaan zoals het maken van sociaal contact en aan de andere kant is de behandeling gericht op het aanpassen van de omgeving. Denk hierbij aan aanpassingen op school of het werk, zoals een vaste werkplek of een vaste dagindeling.