Coloscopie

Alles over coloscopie!

Wat is het ?

Een coloscopie is een inwendig darmonderzoek, waarbij via de anus een flexibele, stuurbare kijkslang (de coloscoop) wordt ingebracht tot aan de overgang van de dikke darm naar de dunne darm. Hiermee kan de arts het slijmvlies aan de binnenkant van de dikke darm en het laatste stukje van de dunne darm bekijken.

Waarom/wanneer is dit nodig?

De arts kiest voor een coloscopie om de oorzaak te achterhalen van bijvoorbeeld bloed in de ontlasting, buikpijn, chronische diarree of een verandering in de ontlasting.

Voorzorg

* Niet eten voor het onderzoek

* Behandeling waar voor wordt gezorgd dat de darmen leeg zijn, doormiddel van verschillende laxeermiddelen.

* Voor de behandeling worden er Pijnstilling en/of kalmeringsmiddelen toegediend

Procedure

* Tijdens dit onderzoek ligt de patiënt op zijn linkerzijde op de onderzoeksbank. Via de anus brengt de arts de colonoscoop in de endeldarm. Van hieruit voert de arts de colonoscoop steeds verder de darm in.

* Het onderzoek duurt ongeveer 15-30 minuten. Deze tijdsduur is onder andere afhankelijk van de lengte van de dikke darm en de scherpte van de bochten in de darm.

* Om de darmwand beter zichtbaar te maken, blaast de arts lucht in de darmen. Hierdoor kunnen soms krampen optreden.

* Tijdens het terugtrekken van de colonoscoop controleert de arts de binnenbekleding van de darmwand nauwkeurig.

* Meestal wordt het onderzoek goed verdragen,. Het opvoeren van de colonoscoop en het inblazen van lucht wordt soms als pijnlijk ervaren.

Complicaties

* Zoals bij elke medische ingreep kunnen bij een coloscopie complicaties voorkomen. De kans op een complicatie neemt toe als de arts tijdens het onderzoek een poliep of stukje weefsel weghaalt.

* De meest voorkomende complicatie is een bloeding, dit kan direct na het onderzoek optreden maar ook in de eerste week na het onderzoek.

* Een zeldzame, maar zeer ernstige complicatie is een darmperforatie. Dit is een gaatje of scheurtje in de wand van de darm. Hierdoor kan ontlasting direct in de buikholte komen. Dit is een gevaarlijke situatie, waarbij vaak een spoedoperatie nodig is.

* Er is een heel kleine kans op overlijden als gevolg van een coloscopie. Deze kans zal waarschijnlijk liggen tussen 1 op de 400.000 en 1 op de 10.000.

Nazorg

* Na afloop van het onderzoek moet de patiënt 1 á 2 uur uitslapen

* Bij klachten zoals bijv. toenemende buikpijn of koorts moet direct contact op worden genomen.

* Ook contact opnemen bij een grote hoeveelheid bloedverlies.