Eindopdracht

De toekomst van het OLED scherm

Oled Tv kenmerken

Een OLED scherm bestaat uit een organisch materiaal dat licht geeft wanneer er spanning word gezet op de twee buitenste lagen. Door deze techniek heeft een OLED tv geen achtergrondverlichting nodig. De beeldpunten kunnen dus zélf licht afgeven, ze kunnen dus op een helderheid branden die tot nu toe onmogelijk was. De beeldpunten kunnen ook helemaal uitgezet worden. Deze technieken zorgt voor een hoog beeldcontrast die nog nooit gebruikt is op televisies. Daarnaast is de reactietijd van een OLED televisie supersnel, waardoor er geen bewegingsonscherpte voorkomen. Ook de kleurenschaal is groter op OLED televisies dan als op een LED televisie. Een OLED scherm is daarnaast ook nog eens heel erg buigbaar.

Voor- en nadelen van een OLED scherm

Er zijn heel veel voordelen van een OLED scherm. Omdat de beeldpunten zelf licht kunnen geven kan er een hoge kwaliteit gecreëerd worden. De beeldpunten kunnen heel helder zijn en ook totaal uitgeschakeld worden. Hierdoor kan het hele scherm zwart zijn. Daarnaast zijn de kleuren en de reactietijd gevorderd. De kijkhoek van het scherm is erg hoog doordat de beeldpunten zelf licht kunnen geven. Andere voordelen zijn dat de monitors nog platter gefabriceerd worden in vergelijken met LED schermen. Ook het energieverbruik is veel lager dan een LED of plasma scherm.Het nadeel van een OLED scherm is er één, maar wel een belangrijke: de prijs. Op dit moment moet je voor een 55-inch model al snel €8.000 betalen. De fabricage voor het maken van een OLED scherm kan vele malen makkelijker en efficiënter dan het proces voor het maken van televisies van nu. Op dit moment is het nog wel te gevorderd en ingewikkeld. Fabrikanten zijn druk bezig dit proces te verbeteren en de kosten te verlagen. Hierdoor gaan de prijzen hoogst waarschijnlijk flink dalen wanneer de OLED schermen in serieproductie gaan. Alleen de levensduur is nog onbekend van het OLED scherm. Hiervoor zijn de schermen te nieuw en dit moet nog uitgezocht worden.

Verschillende modellen van verschillende merken

In de markt van schermen en apparaten is er natuurlijk veel concurrentie en meestal als de één iets aankondigt, doet de concurrent hetzelfde, dat geld ook voor de OLED schermen. 2 bedrijven steken eruit in de maak en verkoop van OLED schermen: LG en Samsung. Het bedrijf LG heeft zijn hoofdkantoor in Zuid-Korea in de stad Yeouido, de stad ligt in de rivier Han River in Seoul de hoofdstad van Zuid-Korea. Het eerste OLED scherm werd door LG uitgebracht in 2010, maar was een klein scherm en was ook nog eens heel duur. Al met al was het geen groot succes. Samsung is een bedrijf die zijn hoofdkantoor ook in Zuid-Korea heeft, net als LG. Het hoofdkantoor is in Samsung Town, Seoul. Samsung is de grootste van de 2 tot nu toe, maar het is een nek-aan-nek race met LG. Ook Samsung bracht een OLED scherm uit in 2010 en ook deze was klein, duur en ook geen succes. Maar het lijkt dat de 2 concurrenten een nieuwe concurrent erbij krijgen aangezien Sony nu ook een OLED scherm wilt gaan uitbrengen.

Mening over het OLED scherm

Mijn mening over het OLED scherm is dat het een goede verbeteren is van het LED scherm. Ook is het goed dat er minder energie verbruikt word wat ideaal is. Alleen vind ik het jammer dat het scherm nog iets te duur is voor de dagelijkse burger en het een echt luxeproduct word voor de rijkere groep mensen.