LVB JONGEREN

Drugs

Verslavings gevoelig

Jongeren met een licht verstandelijke beperking zijn verslavingsgevoeliger dan jongeren zonder een verstandelijke beperking, Dit komt omdat jongeren met een verstandelijke beperking graag bij de gemeenschap willen horen. Ze willen niet uitgelachen worden door leeftijdsgenootjes en kopiëren het gedrag van hun vrienden.

Redenen om te gaan gebruiken


Jongeren willen er graag bij horen en 'normaal' zijn. Verder kunnen ze gaan gebruikenomdat ze gebrek hebben aan gezelschap, op deze manier worden veel jongeren met een verstandelijke beperking misbruikt door hun vrienden.

Tips voor in de praktijk


Als je vermoed dat een cliënt van je drugs gebruikt / misbruikt, dan is het belangrijk dat je een veilige omgeving creëert. Dit wil zeggen dat je open probeert te praten over het gebruik van drugs. Ga samen met de cliënt op zoek naar feitelijke informatie over de drugs die de cliënt gebruikt. Het is wel belangrijk dat de cliënt hier voor open moet staan! Ga de cliënt niet dwingen om dingen op te zoeken samen met jou.. Als hij/zij dit alleen wilt doen, is dat ook prima. Vraag ook hoe het met de cliënt gaat als je weet dat hij/zij drugs gebruikt, maar praat niet over de cliënt. Tenzij dit noodzakelijk is.