EL CLIMA

Les Cimeres

HISTÒRIA

Les cimeres de la terra, van ser unes cimeres internacionals que van tenir lloc a Estocolm, Rio de Janeiro i Johannesburg. Van ser representades per organitzacions on tractaven temes sobre qüestions ambientals internacionals i en el desenvolupament de la política internacional del medi ambient.

CIMERES FETES EN ELS ÚLTIMS ANYS

Conferència sobre Canvi Climàtic (Berlín, 1995)
Conferència sobre Canvi Climàtic (Ginebra, 1996)
Conferència sobre Canvi Climàtic (Kyoto, 1997) - Protocol de Kyoto
Conferència sobre Canvi Climàtic (Buenos Aires, 1998)
Conferència sobre Canvi Climàtic (Bonn, 1999)

Conferència sobre Canvi Climàtic (La Haia, 2000)
Conferència sobre Canvi Climàtic (Marrakech, 2001)
Conferència sobre Canvi Climàtic (Nova Delhi, 2002)
Conferència sobre Canvi Climàtic (Milà, 2003)

Conferència sobre Canvi Climàtic (Buenos Aires, 2004)

Conferència sobre Canvi Climàtic (Mont-real, 2005)
Conferència sobre Canvi Climàtic (Nairobi, 2006)
Conferència sobre Canvi Climàtic (Bali, 2007)
Conferència sobre Canvi Climàtic (Poznan, 2008)

Conferència sobre Canvi Climàtic (Copenhaguen, 2009)
Conferència sobre Canvi Climàtic (Cancún, 2010)
Conferència sobre Canvi Climàtic (Durban, 2011)
Conferència sobre Canvi Climàtic (Qatar, 2012)
Conferència sobre Canvi Climàtic (Varsòvia, 2013)
Conferència sobre Canvi Climàtic (Lima, 2014)
Conferència sobre Canvi Climàtic (París, 2015)


PAÏSOS MÉS CONTAMINATS PER CÀPITA

1. Kuwait

2. Brunei

3. Qatar

4. Oman

5. Trinitat i Tobago

6. Belize

7. Austràlia

8. Guinea Equatorial

9. Bahrain

10. Emirats Àrabs Units

PAÏSOS MÉS CONTAMINATS DEL MÓN

 • Xina: la contaminació de l’aire a les seves ciutats és només un exemple de com aquest país, que està desenvolupant-se de manera molt ràpida, no exerceix un control suficient en quant a les seves emissions. En un país amb un desenvolupament d’aquestes característiques s’ha de tenir en compte els riscos mediambientals, ja que Xina, en pocs anys, ha aconseguit superar als Estats Units en tones de CO2 emesses a l’atmosfera.

SEGON PAÍS MÉS CONTAMINAT

 • EEUU: és, juntament amb Xina, país líder en emissions de Co2. També és un país que contamina a alts nivells l’aigua o i les espècies amenaçades. Estats Units, país amb més de 600 centrals elèctriques és un país que hauria de prendre forts mesures per reduir les emissions de diòxid de carboni, entre d’altres problemes.

TERCER PAÍS MÉS CONTAMINANT

 • Brasil és un dels majors països, entre d’altres, que es troba en un gran procés de desenvolupament económic durant els últims anys. Aquest desenvolupament ve acompanyat d’un augment de les emissions de gas a l’atmosfera. A això també s’ha de sumar la velocitat en la que s’està desforestant l’Amazonia, un dels majors pulmons verds del món. Brasil també es troba en els primers llocs en quant a espècies en perill d’extinció i contaminació de l’aigua.


QUART PAÍS MÉS CONTAMINANT

 • Indonesia aquest país s’ha convertit en poc temps en un dels països més contaminants del món. Destrueix boscos a velocitats vertiginoses, en menys de 50 anys els seus boscos han passat a un 40% de desforestació. Aquest país produeix emissions a l’atmosfera similars a les dels països europeus. La capital d’Indonesia és una de les ciutats més contaminades.

CINQUÉ PAÍS MÉS CONTAMINANT

 • Japó. És un país en el qual la polució cada dia és més greu. Algunes vegades la contaminació al Japó ha estat tant alta que a vegades el govern ha hagut de recomenar limitar les sortides a l’exterior, al carrer, i l’ús de “mascarilles”.

PAÏSOS MÉS AFECTATS PER LA CONTAMINACIÓ

 1. Bahrein. Els seus grans nivells de contaminació es deuen a la producció d’energia, pols i les emissions industrials. Amb 1.300.000 habitants, la contaminació de l’aire no està regulada pel país i els nivells de contaminació són molt més alts que el nivell recomenat.


 1. India, més de 900mil persones perden la vida a l’India només per l’efecte de la contaminació ambiental. Aquest país té la major tasa de mort per malalties respiratòries. L’aigua a la India té grans nivells de contaminació degut al mal ús dels fertilitzants i a les pràctiques humanes. L’augment de vehicles i de la indústria al país també ha estat un factor clau per a la contaminació.


 1. China. A diferents grans ciutats xineses costa veure el sol, i no perquè hi hagi núvols sinó per la contaminació de l’aire. Els nivells de Co2 emessos a l’atmosfera superen als nivells dels Estats Units. Pequín va sofrir 2.589 morts a causa de la contaminació. Les ciutats més contaminades del món es troben a la Xina.


 1. Egipte. Encara que moltes persones ho desconeguin, Egipte és un dels països més contaminats del món. Les empreses del país són conegudes per contaminar l’aire amb gasos i residuus del ciment. La capital d’Egipte, El Cairo, és la ciutat més habitada d’Africa i excedeix 20 cops més el nivell acceptable de contaminació.


 1. Brasil. Es tracta d’un dels països que major desenvolupament està patint els últims anys. Això provoca un augment de les emissions de gasos a l’atmosfera. A part, la deforestació de la zona del Amazona no té pausa. L’amazona és un dels majors pulmons del món i s’està deforestant.


 1. Rusia. El país rus té una gran quantitat de residus nuclears i un baix percentatge d’aigua potable. La ciutat de karabash està considerada la ciutat més contaminada del món. Encara que els desfets (desechos) industrials s’han reduit els últims anys les conseqüències segueixen sent greus per als habitants.


CIMERA DE PARÍS

L’objectiu principal és limitar l’augment de la temperatura global en menys de dos graus.

El 195 països finalment han arribat a un acord contra l’escalfament global. Aquest pacte fa unes emissions de gasos d’efecte hivernacle i estableix un sistema de finansació. Dels gairebé 200 països membres de la Convenció de Canvi Climàtic de l'ONU ( UNFCCC ) , 186 han presentació voluntàriament Mesures per a, en l'horitzó dels anys 2025-2030 , Reduir les emissions de gasos d' efecte hivernacle o bé , depenent del cas , augmentar-les a un ritme més lent del que el Fan ara. No serà un ESFORÇ sol per als rics , com succeïa a Kyoto , sinó per a tots . Aquesta és la base de treball que recull el text aprovada a París. És un pas clau , però no suficient.


Per millorar els resultats , l'acord de París crea un mecanisme de revisió dels compromisos , també voluntari , per observar si l'esforç és suficient per limitar les emissions globals i estabilitzar les temperatures. Per començar , s'emplaça a l'IPCC , el grup d'experts en clima de l'ONU , a realitzar una anàlisi de la situació al 2018. Els països han de presentar un primer balanç en el 2023 i cada cinc anys.

Els compromisos dels països de reducció de gasos d'efecte hivernacle no seran jurídicament vinculants ( no hi haurà cap llei que els obligui) , tal com sol·licitava Estats Units per evitar el risc que l'acord sigui rebutjat pel Congrés, de majoria republicana i oposada a les mesures de transició energètica posades en marxa per Obama .