voor 1 dag een peuter.

Namen: Kelsey, Femke en Eliana

Activiteiten

peuters vinden het altijd wel leuk om met blokken te spelen of te kleien. Maar ook is het uitdagend om een knutselwerkje te maken.

Sociale ontwikkeling

- Onder de sociale ontwikkeling verstaan we de ontwikkeling in de omgaan van de mens met andere mensen.


Zo vinden ze het super leuk om klassikaal een lied te zingen, of een spel te spelen. Intensief bezig zijn met elkaar, plezier hebben

Ontwikkelings gebieden.

Als een peuter iets heeft gedaan wat niet mag, kan dat consequenties hebben.

( Emotionele ontwikkeling, Het opzoeken van grenzen )

Het is goed dat je een peuter straf geeft, maar overdrijf niet.

Beloon het kind ook absoluut niet na wat ze heeft gedaan.

Onder emotionele ontwikkeling verstaan we de ontwikkeling van gevoelens van basis vertrouwen en veiligheid.

Lichamelijke ontwikkeling.

- Met de lichamelijke ontwikkeling van een peuter gaat het om de lichamelijke groei of de achteruitgang van een peuter. Onder de Grove motoriek verstaan we grove bewegingen bijvoorbeeld lopen en je armen en benen gebruiken. Onder de fijne motoriek verstaan we fijne bewegingen maken uitgevoerd met handen en voeten, bijvoorbeeld Kiekeboe spelen.

Seksuele ontwikkeling

De seksuele ontwikkeling omvat de ontwikkeling van seksueel gedrag en lichaam en lust beleving. bijvoorbeeld: wanneer je elkaar knuffelt of een stiekeme kusje geeft.


- Ze vinden het raar dat ze niet dezelfde geslachtsdelen hebben als een ander.

Opvoeding

Opvoeden is het handelen van een opvoeder ten opzichte van het kind met als doel het kind te beïnvloeden, in zijn ontwikkeling in de richting van een kleuter/schoolkind.


- Je leert het kind verschillende ontwikkelings gebieden ter opzichte van Goed gedrag en Fout gedrag. voorbeeld : "Samen spelen Samen delen."

TIPS!

* Zorg dat je altijd de benodigdste spullen bij je hebt.

- Luiers

- voeding

- Doekjes

- Reserve kleding

- speentje

- slabbetje

- hechtingsknuffeltje* Tussen 2 en 4 jaar slapen peuters tussen de 10 en 13 uur, en slapen ze ’s middags vaak nog een uurtje... Maar dat ligt helemaal aan het kind zelf.


* Zorg dat alles klaar is voordat je kind aan tafel komt. Je peuter hoeft dan niet lang te wachten en jij kunt je aandacht op je kind richten. Bij jonge peuters gebruik je borden en bekers die niet kapot kunnen. ( Een peuter wil alles zelf doen. laat een peuter helpen.. )


Ontbijt :

Als je kind ’s morgens wakker wordt, is het avondeten van de vorige dag al verteerd. Daarom is het verstandig om een goed ontbijt te geven. Je kind heeft nieuwe energie nodig. Het beste is om volkoren- of bruinbrood te geven, met margarine en beleg. Je kunt er water, thee of melk bij geven. Sommige kinderen eten liever pap, yoghurt of melk met muesli.


Middageten :

Net als voor het ontbijt is ook voor de lunch bruinbrood of volkorenbrood een goede keuze. Je kunt wat afwisselen in beleg. Daarnaast is het lekker om een tomaatje, een worteltje, een paar plakjes komkommer of wat fruit bij de lunch te geven. Je kind kan thee of melk bij de lunch drinken. In sommige gezinnen is het de gewoonte om tussen de middag warm te eten.


Avondeten.

Kinderen van dezelfde leeftijd zijn niet even lang en ook niet even zwaar, en ze eten niet allemaal evenveel. ’s Avonds eet je kind misschien niet altijd het bord leeg. Het kan zijn dat je te veel hebt opgeschept.

Voor de warme maaltijd kun je rekening houden met de volgende gemiddelden:

  • 1 tot 2 aardappelen of 1 tot 2 opscheplepels rijst, macaroni of spaghetti;
  • 1 tot 2 opscheplepels groente (50 à 100 gram);
  • 50 gram gare vis, gaar vlees (of vleesvervanger).

Cognitieve ontwikkeling.

Tussen de 2/3 jaar van Cognitieve ontwikkeling begint de peuter gewetensvorming te krijgen, hi begrijpt dat sommige dingen niet mogen, mar houd zich hier niet altijd aan.

Hij begint kleuren te herkennen en kan bijvoorbeeld blokjes van dezelfde kleur bij elkaar zoeken, hij krijgt begrip van tijd. hij snapt dat morgen dus niet vandaag is