Poetsgekte bij katten

Lisa Verhoef B14DV

Hoe te herkennen

Poetsgekte is dat katten zichzelf overmatig likken tot er kale of bloederige plekken ontstaan. Zij kunnen dit doen omdat ze last hebben van een virus of ziekte.

Info

De drang om zichzelf overmatig te likken word ook wel excessief likken genoemd. Dit vaker voor bij huishoudens die meer katten telt. Het likken bij deze katten is een dwanghandeling of verslaving.

Oorzaken

Als je je kat aantreft met kale en bloederige is het altijd van belang om eerst naar de dierenarts te gaan. Die kan onderzoeken of de kat huidallergie, huidparasieten of voedselallergie heeft. Maar meestal ligt de oorzaak van excessief likken meer op het psychische gebied, bijvoorbeeld stress.

Oorzaak/preventie

Ook een verhuizing, verbouwing, harde muziek, nieuwe huisgenoot, andere werktijden van de baas en een nieuwe baby kunnen voor excessief likken zorgen. Daarom is het belangrijk dat als je weet dat zulke dingen eraan komen of bezig zijn dat je extra aandacht aan je kat.

Preventie

Met de kat extra aandacht geven word bedoelt dat je hem vaker even bij je neemt en aait. Ook kan spelen met de kat heel goed werken. Van kammen worden ze vaak ook rustiger. En als het likken door verveling komt omdat de baas bijvoorbeeld veel weg is, is het aan te raden om nog een kat in huis te nemen zodat de katten iets aan elkaar hebben.