Te grote water- voetafdruk

Ingeborg Bauwens IO-groep 1

Onze watervoetafdruk is veel te groot

De droogte kan een grote invloed hebben op de voedselzekerheid van de wereld want dan is er te weinig water. Er is een reden voor bezorgdheid als droogteperiodes in Azië langer dan 3 maanden duren want die zullen twee keer zo hard toeslaan als in 1990-2005.

We gebruiken dan ook erg veel water om te overleven. Hierdoor hebben we een watervoetafdruk opgesteld om te weten hoeveel water we ongeveer verbruiken. De watervoetafruk is al het water dat je nodig hebt om de producten te maken die je koopt in de winkel. Een mens gebruikt dagelijks 6000 liter water. Producten die ervoor zorgen dat onze watervoetafdruk hoog ligt is kledij en vlees. Kledij bevat ongeveer 2700 liter per kledingstuk aan water en vlees bevat ongeveer 15 000 liter aan water per kilo.

Vegetariërs hebben een 36% lagere watervoetafdruk dan mensen die niet vegetarisch zijn. Dit komt omdat vlees erg veel water bevat en zij dus geen vlees eten waardoor hun watervoetafdruk word verlaagd.

De export heeft ook te maken met het verhogen van de watervoetafdruk. Dit komt omdat de watervoetafruk van producten die geconsumeerd worden ook plaats vinden in het buitenland om deze naar een ander land te brengen en te maken. Dus het water dat op een plaats gebruikt wordt , wordt op een andere plaats geconsumeerd.