YES, it's Monopoly!

but not as we know it

The Godfather Monopoly Unboxing Video

Van Monopoly naar USAopoly

Op 5 januari 1904 vroeg Elizabeth Magie patent aan op het bordspel The Landlord’s Game (Het Spel van de Huisbaas) en ging daarmee naar de Parker Brothers, een spellenfabrikant, maar het spel werd afgewezen.

Charles B. Darrow, een werkloze verwarmingsmonteur uit de Verenigde Staten, liet in 1934 het spel zien dat wij nu als Monopoly kennen. Hij gebruikte The Landlord’s Game als voorbeeld voor Monopoly. De bedelarmband van zijn vrouw gebruikte hij voor de pionnen. Daarom zijn er in de traditionele Monopolyversies strijkijzertjes en vingerhoedjes in plaats van gewone pionnen.

Ook Darrow ging naar Parker Brothers, maar in zijn spel zagen ze ook niks. Hij liet in 1934 (met hulp van een bevriende drukker) 5000 spellen drukken in een warenhuis in Philadelphia. Die werden razendsnel verkocht. Een jaar later toonde Parker Brothers toch interesse. Charles B. Darrow stierf als multimiljonair. Ook Parker Brothers werd er niet armer van; het eerste jaar van de productie werden er meer dan een miljoen exemplaren verkocht. Inmiddels zijn de Monopoly rechten in handen van spellenfabrikant Hasbro.


Sinds 1994 maakt USAopoly, onder licentie van Hasbro, met het fabriceren van thema varianten op Monopoly. Deze Monopoly's hebben een aangepast bord, aangepaste pionnen en leuke speltwists. USAopoly heeft inmiddels meer dan 100 varianten uitgebracht. USAopoly zorgt te allen tijde voor een gelimiteerde oplage, zodat deze monopoly varianten na verloop van tijd ook nog eens verzamelaarswaarde verkrijgen. De nieuwste varianten zijn sinds 2010 verkrijgbaar bij Portecenter.


Hieronder vind u enkele voorbeelden. Bekijk hier ons gehele monopoly assortiment