PKD (Polycystic Kidney Disease)

Amber Buijs & Kimberly Jansen

Wat is PKD?

PKD is een aandoening waarbij cysten (vocht gevulde holtes) in de nieren die het goede nier weefsel verdrukken. Het is erfelijk en ze kunnen het niet oplopen. Er hoeft maar 1 ziek ouderdier te zijn om het over te dragen. Katten met PKD mag je niet mee fokken en moeten gesteriliseerd/gecastreerd worden. Het is een fout in het dna. Er worden eiwitten gemaakt voor een goede nierfunctie maar die eiwitten zijn verkeerd aangelegd. Als er een klein aantal aan cysten is, of een nier is aangetast, word het dier niet ziek. De kittens hiervan kunnen wel ziek worden. De Lever en alvleesklier kunnen ook aangetast worden als de kat er al langer mee loopt. Het aantal cysten en grootte kan variëren, naarmate de kat ouder word zal dit toenemen. Ook zal er uiteindelijk chronisch nierfalen onstaan.

De symptomen

Er zijn eerst geen klachten en de aandoening word per toeval gevonden.

-Veel drinken en plassen

- Vermageren

- Overgeven

Diagnose

Tijdens het onderzoek kunnen er vergroten nieren gevoelt worden. Er kan een bloed onderzoek gedaan waardoor er een verslechterde nierfunctie aangetoond kan worden. Ook kan er een echo van de buik gemaakt worden om vast te stellen of de kat PKD heeft. Bij 6 maanden is de echo betrouwbaar.

Behandeling

Speciaal voer of medicatie. De kat krijgt een behandeling dat dus bestaan uit nier dieet voer en medicatie, deze medicatie zijn ACE-remmers die zorgen er voor dat de doorbloeding van de nieren verbeteren. Door het nierdieet worden de nieren in hun werking ontlast, ondanks dat zal de nierfunctie langzamer verslechteren en de kat gaat uiteindelijk dood.

Prognose (vooruitzicht)

Het dier op speciaal voer zetten of medicatie geven om het stabiel te houden maar de kat overlijdt uit eindelijk.

Preventie (voorkomen)

Een dier kiezen met gezonde ouders. En als je een kat heb die het heeft laten castreren/steriliseren zodat hij het niet door kan geven. Een kat met PKD kan medicatie krijgen tegen nierfalen om het proces te vertragen.