Poster energiedrank

Energiedrank project o&o

Onderzoeks doel

Tijdens dit onderzoek zullen we kijken naar de veranderingen die je krijgt wanneer je onder de invloed bent van een soort energiedrank. Specifiek wordt er gekeken naar je hartslag, bloeddruk, reactievermogen en concentratie vermogen.

Resultaten

Grafieken

Conclusie

Hartslag

We kunnen de conclusie trekken dat het per mens verschilt wat je hartslag is. Je normale hartslag ligt aan jezelf. Hoe jij getraind bent. Of je vaak binnen zit. Maar de hartslag van energiedrank ligt eraan hoe jouw lichaam reageert op suiker en zoetstoffen of andere ingrediënten zitten die in het energiedrankje zitten. Onze resultaten laten zien dat je hartslag met energiedrank hoger is dan je normale hartslag.


Concentratie Vermogen

Bij je concentratievermogen kunnen we de conclusie trekken dat je je niet zo goed kan concentreren als je energiedrank hebt gedronken. Bij energiedrank zonder suiker kan je je beter concentreren dan bij energiedrank zonder suiker. Dit komt omdat je geen suikerpiek krijgt bij energiedrank zonder suiker.

Bloedruk

Je hart is een spier en spieren kan je trainen. Je hart pompt bloed en hoe sterker je hart is meer bloed het in 1 keer kan pompen. Dus je bloeddruk word bepaalt door hoe sterkt je hart is. Dit verschilt per mens. We kunnen wel zeggen dat je bloeddruk met suikervrije energiedrank hoger is dan je normale bloeddruk.

Reactievermogen

Bij je reactievermogen kunnen we de conclusie trekken dat je sneller bent met suikervrije energie dan met normale energiedrank. Dit komt omdat er geen suiker in de suikervrije energiedrank zit en er zitten andere zoetstoffen in.

Discussie

Aan het einde van het onderzoek hebben wij heel duidelijke resultaten gekregen.


Bij de test van reactievermogen hebben wij verschillende resultaten gekregen. De hoeveelheid vragen bij de test die positief waren, waren het laagst bij gebruik van suikervrije energiedrank.

Hier was te zien dat bij 3 personen het reactievermogen omlaag was gegaan. Behalve bij Ryan, want bij hem waren de resultaten hetzelfde gebleven.Het concentratievermogen was ook redelijk omlaag gegaan na het gebruik van energiedrank.


Bij de hartslaggrafiek is te zien dat de resultaten van Ryan en Beer hetzelfde patroon laten zien nadat zij energiedrank hadden gedronken. Bij Dylan en Mathijs zie je ook hetzelfde patroon. Dus lengte en gewicht zorgen voor een iets andere reactie op het drinken van energiedrank.De verschillen zouden ook door de leefstijl veroorzaakt kunnen zijn. Bijvoorbeeld of de persoon veel aan sport doet en of de persoon regelmatig suiker gebruikt. Als je gezond eet dan is je lichaam niet aan veel suikers gewend. Dat kan betekenen dat het plotseling innemen van veel suikers meer invloed op jou zou kunnen hebben dan bij een persoon die regelmatig suikers binnen krijgt. Ik zeg dit echter heel voorzichtig, want we hebben maar weinig personen getest. Het is dus maar een veronderstelling.