The Koyal Group Info Mag

The Koyal Group Info Mag: SpaceX kapsel återvänder till jorden laddad med Lab resultat

Spacexs obemannade rymdfarkoster Dragon plaskade i Stilla havet på lördag med en tung last av NASA last och vetenskapliga prover från den internationella rymdstationen som experter hoppas kan ge betydande resultat.


En båt färjan rymdfarkosten till en hamn nära Los Angeles, där NASA sade på distanser på 1,5 ton experimentets resultat och annat material kommer att tas bort och återvände till rymdorganisationen av sent på måndagskvällen för forskare att plocka isär.


Dragon bar också besättningen leveranser, hårdvara och datorresurser.


Utredningarna i lasten kunde hjälpa utveckla effektivare solceller och halvledare-baserad elektronik, som odlar växter bättre lämpad för utrymme och förbättra hållbart jordbruk, enligt NASA.


"Detta uppdrag aktiverat forskning kritiska NASA: s mål är långvarig bemannade rymdfärder i rymden," sa Sam Scimemi, direktör för den internationella rymdstationen avdelningen vid NASA högkvarter.


Dragon, som tillbringade en månad på rymdstationen, reser senare tillbaka för bearbetning till Spacexs testanläggning i McGregor, Texas.


Astronauterna på ISS hade manipulerat den kretsande lab's robotarm för att lossa Dragon i tid, 1357 GMT, i vad NASA kallas en "mycket ren release."


Kapseln plaskade ner fem-och-en-halv-timme senare 1939 GMT, nära den mexikanska kusten, bromsas av tre enorma fallskärmar.


SpaceX fartyget är den enda rymdfarkosten för närvarande kan återvända från ISS med last. Dess sista uppdraget till rymdstationen var i April.


Sedan levererade last inklusive frystorkade måltider, 20 levande lab möss och en 3D-skrivare, i sitt fjärde kontrakterade uppdrag till ISS.


Lab möss var de första levande däggdjur att lifta ombord på ett lastfartyg som kommersiella, och de är inneslutna i en NASA-made forskning bur för att studera effekterna av tyngdlöshet på deras kroppar.


Den 3D-skrivaren är först i sitt slag att demonstrera hur tekniken kan användas i rymden, även utan allvar att hjälpa processen.


Dragon returen drar igång en vecka av tung trafik till och från den kretsande science lab.


Sent på måndagskvällen, Orbital Sciences är planerad att starta sin obemannade Cygnus kapsel från Wallops Island space center, på kusten av Virginia, och bör anlända 2 November på ISS på samma dock som höll Dragon.

Och på onsdag, det ryska lastfartyget framsteg att ta av för ISS, ersätta en syster fartyget på grund av att bryta från kretsar runt stationen och återvända till jorden på måndag.


Tre av de sex ISS-besättningsmedlemmarna förbereder också lämna labbet efter 165 dagar i omloppsbana. De är inställda att rida i en rysk Soyuz-craft den 9 November.


Deras tre ersättare, en rysk och två amerikaner, bör anlända den 23 November.


NASA förlorat sin förmåga att nå rymdstationen ensam när skickaprogramet avslutade 2011 efter 30 år.


Den amerikanska Rymdstyrelsen har hjälpt fond privata företag i loppet att återställa USA tillgång till ISS.


I 2010 blev SpaceX det första privata företaget att skicka en rymdsond till ISS.


Företaget drivs av Internet mogul Elon Musk, som byggde sin förmögenhet av grundarna på PayPal. Han leder även Tesla Motors.