Alles over een TBS kliniek

folder

wat is een TBS kliniek?

Wat is nou precies TBS? TBS staat voor terbeschikkingstelling. De rechter kan deze maatregel opleggen aan mensen die een zwaar misdrijf pleegden en daarvoor geheel of gedeeltelijk ‘ontoerekeningsvatbaar’ zijn verklaard. Het misdrijf kan de dader niet (volledig) aangerekend worden, doordat hij lijdt aan een persoonlijkheidsstoornis en/of een ernstige psychiatrische stoornis. Daardoor bestaat ook gevaar dat zij opnieuw in de fout gaan. Als het delict gedeeltelijk wel kan worden aangerekend, kan de rechter voor dat deel een gevangenisstraf opleggen. De TBS start dan daarna. In bepaalde gevallen kan de rechter afzien van het opleggen van straf, terwijl wel sprake is van toerekeningsvatbaarheid. De TBS start dan meteen.


Wat is een TBS kliniek?


Het verschil tussen een gevangenis en een tbs kliniek is dat je bij een tbs-kliniek een psychische stoornis hebt. De meeste terbeschikkinggestelden zijn ongeveer 35 jaar. Er zijn ongeveer 1800 tbs patiënten in Nederland. Er verblijven meer mannen dan vrouwen in de tbs-klinieken. Tbs word ook wel forensisch psychiatrisch centrum genoemd. Je gaat naar de tbs-kliniek als de kans dat je hetzelfde nog een keer doet als je vrijkomt groot is. Na 2 jaar tbs word er door de rechter bepaald of je de tbs-kliniek mag verlaten of dat je er nog 2 jaar moet zitten. Net zolang tot je volledig genezen bent. De gemiddelde behandelduur is 7 jaar. Voor sommige echter heeft de behandeldeling helaas geen zin meer. Zij worden op een longstay afdeling gezet. Zij komen waarschijnlijk nooit meer vrij.

Wat doe je als verpleegkundige in TBS kliniek?

Als verpleegkundige in de forensische psychiatrie lever je een grote bijdrage aan het realiseren van het behandelplan en werk je mee aan een veilig leef- en werkklimaat binnen de kliniek. De patiënten in de kliniek hebben verschillende stoornissen, veelal een psychotische stoornis of (soms in combinatie met) een persoonlijkheidsstoornis. Daarnaast hebben veel patiënten verslavingsproblematiek en een beneden gemiddeld IQ. De functie van verpleegkundige als groepsleiding is zeer afwisselend. Je coördineert de zorg rondom de patiënten, evalueert en legt het behandelverloop schriftelijk vast, je werkt samen met verschillende disciplines en neemt deel aan bijbehorende overlegorganen, je levert zorg op individueel niveau maar draagt ook zorg voor de groepsprocessen. Je werk bestaat uit allerlei werkzaamheden om het dagelijkse leven in een kliniek voort te kunnen zetten.
Big image

Wat is je motivatie? een stukje uit JobstoriesDe hoogtepunten in het werk van groepsleiding is natuurlijk het zien van vooruitgang. De doelgroep waarmee ik werk heeft langdurig intensieve zorg nodig, waardoor je ook niet moet verwachten dat patiënten met sprongen vooruit gaan of genezen. Zij hebben een ziekte welke zij hun hele leven bij zich moeten dragen en mee moeten leren omgaan. De hoogtepunten zitten dus in hele kleine stapjes vooruit. Het is super om te zien dat een patiënt inziet dat hij na een drukke dag een dagje rust moet nemen, of dat een patiënt die zich altijd afzondert, voldoening haalt uit een spelletje Rummicub. En het is helemaal mooi om te zien dat patiënten na jaren behandeling, met de nodige hulp, zelfstandig kunnen wonen.

En het is helemaal mooi om te zien dat patiënten na jaren behandeling, met de nodige hulp, zelfstandig kunnen wonen.

Ook vind ik het mooi om te zien dat je met een intensieve samenwerking samen sterk staat. Je kan veel aan met elkaar, je weet wat je meemaakt en vertrouwt op elkaars aanwezigheid. Het gevoel van elkaar nodig hebben en er samen uitkomen, maakt een samenwerking met collega’s heel bijzonder en belangrijk. Je leert je collega’s oprecht waarderen en beleeft samen bijzondere momenten. Ik denk dat je hierdoor een band kan opbouwen, welke je in veel andere beroepen niet kunt opbouwen.


Bron: www.jobstories.nl