Historisch persoon

Marie Antoinette

Levensloop

Marie Antoinette werd geboren op 2 november 1755 in het keizerlijk paleis in Wenen. Maria's volledige naam is Maria Antonia Josepha Johanna. Ze was de jongste dochter van keizer Frans l Stefanus van het Heilige Roomse Rijk en keizerin Maria Theresia van Oostenrijk. Marie had 5 broers en 9 zussen. In augustus 1765 overleed de vader van Marie Antoinette, keizer Frans I, na een onverwachte beroerte. Zijn dood was een grote schok voor de keizerlijke familie. Marie Antoinettes oudste broer Jozef werd de nieuwe keizer van het Heilige Roomse Rijk. Na zijn troonsbestijging werden enkele zussen van Marie Antoinette uitgehuwelijkt. In 1767 braken de pokken uit in de keizerlijke familie. Marie Antoinette had deze ziekte al in haar jeugd gehad en was er dus immuun voor. De eerste die stierf was de vrouw van keizer Jozef. Ook Jozef zelf overleed bijna aan de pokken. Later stierf Marie Antoinettes oudere zus Maria Josepha. Een andere zus, Elisabeth, overleefde de pokken maar hield er ernstige littekens in haar gezicht aan over, waardoor ze niet meer uitgehuwelijkt kon worden. Na de pokken werden de overige zussen van Marie uitgehuwlijkt. Door deze huwelijken bleef alleen Marie Antoinette nog over als toekomstige bruid voor de Franse kroonprins, Lodewijk Augustus. Beter bekend als Lodewijk XVI van Frankrijk. Op 19 april 1770 trouwde Marie met de Franse kroonprins. Omdat Lodewijk zelf niet aanwezig kon zijn speelde haar broer voor bruidegom. De kleine huwelijksceremonie vond plaats in Wenen. Na de ceremonie werd Marie Antoinette naar de Franse grens gebracht, waar ze op 7 mei 1770 officieel aan de Fransen werd overgedragen. Bij de officiële overdracht waren de graaf en gravin van Noailles aanwezig. De gravin werd door koning Lodewijk XV van Frankrijk (de vader van kroonprins Lodewijk XVI) aangewezen als hoofd van de hofhouding van Marie Antoinette. Een week na de overdracht aan de Fransen maakte Marie Antoinette voor het eerst kennis met haar echtgenoot en zijn zussen. Voordat ze in Versailles aankwam, maakte ze ook kennis met de jongere broers van Lodewijk XV. Deze broers zouden later een belangrijke rol spelen in het leven van Marie Antoinette. Eenmaal in Versailles ontmoette ze de rest van de familie, onder wie ook Madame Élisabeth, de jongere zus van haar echtgenoot, en later de beste vriendin van Marie Antoinette. Het ceremoniële huwelijk tussen Lodewijk en Marie Antoinette vond plaats op 16 mei 1770 in het Kasteel van Versailles. Marie en Lodewijk kregen samen 4 kinderen:

  • Marie Thérèse op 20 december 1778
  • Lodewijk Jozef op 22 oktober 1781
  • Lodewijk Karel op 27 maart 1785
  • Sophie Beatrix op 9 juli 1786

Marie Antoinette was een attente en zorgzame moeder. Toen haar jongste dochtertje en oudste zoontje stierven in 1787 en in 1789 was zij ontroostbaar. Marie Antoinette had geen interesse voor politiek, cultuur of maatschappij en was slecht opgeleid. Ze sprak slecht Duits en tot aan haar huwelijk matig Frans. Haar Italiaans was daarentegen voortreffelijk. Verder speelde ze uitstekend klavecimbel, harp en fluit en had ze een hele mooie stem. Ze had niet heel veel concentratie daardoor trokken oppervlakkige pleziertjes haar meer dan serieuze zaken. Als koningin moest Marie Antoinette de mode aangeven, maar haar overdreven hoge kapsels en haar vele sieraden met diamanten, kostbaar Japans lakwerk, meubels met ingelegde parelmoer en versteend hout en haar hoge kleermakersrekeningen wekten ergernis in het land dat bijna bankroet was. Marie Antoinette gaf veel meer geld uit dan dat ze beschikking had, maar de koning betaalde altijd haar schulden. Pas toen ze als 'Madame Déficit' (Mevrouw Staatsschuld) verafschuwd werd ging ze eindelijk minder geld uitgeven. Helaas was het toen al te laat. Tijdens de Franse revolutie werd de koninklijke familie ondergebracht in Tuilerieën. Toen de oorlog met Oostenrijk in het nadeel van Frankrijk viel werden de protesten van het volk steeds erger. In augustus 1792 viel Oostenrijk de Tuilerieën aan en sloot de koninklijke familie op in de Tour du Temple in Parijs. Op 21 januari 1793 wordt de Franse koning Lodewijk XVI in Parijs onthoofd op de guillotine. Marie Antoinette volgde het zelfde lot op 16 oktober 1793.

Belangrijke info op een rijtje

  • Marie is geboren op 2 november 1755 in het keizerlijk paleis in Wenen.
  • Marie ging dood op 38 jarige leeftijd op 16 oktober 1793 toen ze werd onthoofd.
  • Marie's volledige naam is Maria Antonia Josepha Johanna.
  • Marie woonden in in haar kindertijd in het keizerlijk paleis in Wenen en na haar huwelijk in het koninklijk paleis van Versailles.

Het tijdvak

Marie Antoinette leefde in het zevende tijdvak: ''de tijd van pruiken en revoluties'' dit was van 1700 tot 1800.

Ik vind dat Marie Antoinette wel in dit tijdvak past omdat ze zo van dure pruiken, jurken en sieraden hield. Ook dat ze uitgehuwelijkt werd vind ik wel passen bij de tijd want in die tijd werden alle vrouwelijke leden van het koningshuis uitgehuwelijkt ten voortspoedde van het land.

Historische betekenis en belangrijkste daden

Marie Antoinette heeft een belangrijke rol gespeeld bij het ontstaan van de Franse revolutie. Marie gaf zo veel geld uit aan feesten, dure kleding en sieraden dat Frankrijk bijna blut was. Ook bemoeide Marie zich met de politiek wat rampzalig uitpakte. dit alles plus de verloren oorlogen heeft tot de Franse revolutie geleid. Marie is bekent om haar uitspraak: ''Dan eten ze toch cake'' waarvan ze niet weten of ze het ooit echt heeft gezegd. Tevens is ze bekent geworden door haar brute onthoofding.