X CAMPUS ESTIU
EL MUSICAL DE BELLATERRA - DEL 10 AL 13 DE JULIOL 2023
¿QUÈ ÉS EL CAMPUS D'ESTIU?
Us proposem quatre dies intensius de formació, tant en l'àmbit artístic com educatiu, en Música i Moviment.
Són dies per escoltar, experimentar, observar i desenvolupar el teu pensament artístic i pedagògic. Dies també en els que coneixeràs procediments, nous materials i propostes per a l'aula que t'ajudaran en la implementació del nou currículum en els sabers musical i escènic. Dies en què compartiràs, descobriràs i gaudiràs de crear i fer música amb grans mestres i artistes vinculats a la música, la dansa, l'escena i l'educació. Dies per ampliar horitzons, per retrobar-te i per inspirar-te.
Dies, en definitiva, per gaudir de forma creativa, artística i educativa de la pràctica musical, corporal i escènica.
Algunes sessions seran comunes per a tothom i d'altres estaran destinades específicament a les persones que estan cursant o volen començar a cursar el Màster en Pedagogia de la Música i el Moviment.
QUIN ÉS EL TEMA PER AQUESTA EDICIÓ?
l'ODISSEA: UN VIATGE PLE D'EXPERIÈNCIES
En aquesta edició us convidem a endinsar-vos en la història d'Ulisses, en un personatge literari que ha influït gran part de la cultura occidental. Ulisses ens parla de sortir d'allò que ens és conegut, viure aventures per poder conèixer-te millor i acabar tornant a casa sabent qui ets i valorant el que tens. Les seves trobades amb éssers mitològics de tota mena (ciclops, sirenes, nimfes) ens serviran d'inspiració per crear i experimentar a través de la música, el moviment i l'escena tot l'univers que aquesta narració plena d'històries desperta en nosaltres.
DESCRIPCIÓ DEL DIA A DIA:
Començarem cada dia amb un entrenament rítmic i auditiu a través de la metodologia Jaques-Dalcroze per posar a punt el cos i la ment i viure la resta del dia amb el màxim de presència. Seguidament, viurem un taller creatiu basat en la pràctica i l'educació musical i/o performativa; al final del matí es presentarà una idea de treball a l'aula, basada en nous recursos i procediments, a partir del capítol de la història al qual es dedica el dia. A la tarda es farà un treball creatiu grupal seguit d'uns laboratoris molt especials dedicats a diferents arts narratives.
Seran dies per veure nous materials i propostes pràctiques per a l'aula i sobretot, són dies per compartir, descobrir i gaudir de crear junts amb grans especialistes vinculats a la música ,el moviment i l'escena.
Us hi esperem per gaudir-ho junts!
A QUI VA ADREÇAT:
● A les persones que estan cursant, han cursat o tenen la intenció de cursar el Títol d'Expert en Música, Creativitat i Moviment i/o el Màster en Pedagogia de la Música i el Moviment.
● A músics, ballarins, educadors, mestres, musicoterapeutes, pedagogs i persones interessades en la música, la creativitat i el moviment.
● A totes aquelles persones que ja han cursat el Campus d'Estiu d'El Musical en altres edicions i estan interessats en tornar-lo a fer (cada any és diferent i el preu és reduït).
QUÈ T'APORTARÀ AQUEST CAMPUS?
● Eines, procediments i recursos per distingir-te en la teva pràctica docent com mestre o professor que fomenta el desenvolupament de la teva personalitat docent.
● Creixement personal i creixement com a músic
● Idees que et facilitaran el teu dia a dia a l'escola
● Un grup de mestres per compartir
● Il·lusió i motivació per encarar el curs vinent ple de canvis i nous reptes.
● Un títol reconegut
INFORMACIONS SOBRE EL CURS I NOVETATS D'INSCRIPCIÓ
Professors convidat Campus 2023: Ava Loiacono
Professors del curs: Eugènia Arús, Marta Canellas, Santi Serratosa, Meritxell Balada i Aina Plans
Convidats als Laboratoris:
Laboratori 1: Ava Loiacono
Laboratori 2: Pendent confirmar
Laboratori 3: Pendent confirmar
Horari marc de tot el Campus curs: de 9:30h a 18:30h
Curs presencial
DESCRIPCIÓ I HORARIS DE LES SESSIONS
9:30 a 10:30 - DESPERTAR AUDITIU I RÍTMIC
10:45 a 12:15 - IMPROVISACIÓ I MOVIMENT
12:30 a 14:00 - RECURSOS DIDÀCTICS PER APLICAR A L'AULA
15:15 a 16:45 - CREACIÓ ESCÈNICA
LABORATORIS
17:00 a 18:30 ENS ENDINSEM EN LES DIFERENTS ARTS NARRATIVES
Dilluns 10 de juliol: Laboratori creació coreogràfica
L'Odissea: De la narrativa al moviment i la música. Un ejemple de com portar a terme un procés de creació artístic a partir d'un text narratiu.
Convidats: Maria Rovira (coreògrafa) i Eduard Iniesta (composició de la música)
En aquest taller, viurem com com s’ha dut a terme el procés de creació de la coreografia l’Odissea de Maria Rovira, una creació visual on el treball físic i poètic ens endinsaran en el món imaginari dels relats d'Ulisses. Paral·lelament, Eduard Iniesta ens compartirà com ha donat vida a la música que ha inspirat i nodrit aquest bonic i poètic espectacle
Dimarts 11 de juliol: Laboratori de narració oral
Històries que viatgen: L'Odissea dels contes
Convidada: Ingrid Domingo
Viatjarem dins les històries narrades per descobrir de què estan plenes. Reconeixerem recursos per fer-les interessants per les orelles que les escolten i elsulls que les miren.
Un espai per compartir l'aventura de regalar històries.
Dimecres 12 de juliol: Laboratori escènic
- L'art dels titelles
Convidada: Ava Loiacono
La veu i el moviment ens ajudaran a donar vida al titella i a experimentar amb totes seves les possibilitats expressives. Un laboratori ple d'històries explicades a través d'aquest recurs narratiu ple de màgia.
ACTIVITATS ARTÍSTIQUES AL VOLTANT DEL CAMPUS
19:00 Són propostes creatives dutes a terme per mestres, artistes, alumnes i exalumnes vinculats al Campus.
Dilluns 10 de juliol: Jam session de Música i Dansa
Dimarts 11 de juliol: Ava Loiàcono
FI CURS I PRESENTACIÓ ESCÈNICA
Dijous 13 de Juliol
15:15 a 16:45 - Assaig General
17:00 a 18:00 - FI DE CURS
Professors Campus Juliol 2023
Eugènia ArúsCo-directora i professora del Postgrau en MCM, i del Màster en Pedagogia de la Rítmica i el Moviment, a El Musical Bellaterra. Diploma Superior en Rítmica Dalcroze (Institut Jaques-Dalcroze de Ginebra, a la Haute École de Musique). És membre del grup de recerca d'Educació Musical i Innovació (GREMI) i del grup de recerca Didàctica del Patrimoni (DIDPATRI) de la Facultat d’Educació de la Universitat de Barcelona i col·labora amb l'Institut Jaques-Dalcroze en el camp de la investigació i innovació educativa per a l'ensenyament/aprenentatge en moviment. | Marta CanellasCoordinadora i professora del Postgrau en MCM, cap de departament (0-6 anys) i professora a El Musical Bellaterra. Va cursar el Grau en Pedagogia de la Música i el Moviment a la Universitat de Viena, i també el màster i el postgrau d’especialització en Art-Teràpia transdisciplinar per al desenvolupament humà a ISPA ( IATBA). És llicenciada en Filologia Catalana per la UAB (Premi d'Honor), i fruit del seu treball pedagògic ha publicat diferents llibres musicals infantils i materials pedagògics, tots ells editats per Bellaterra Música Edicions. | Meritxell BaladaGraduada en Dansa Contemporània per l'Institut del Teatre i llicenciada en Pedagogia de la Dansa al Conservatori Superior de Dansa. Paral·lelament realitza els estudis de Rítmica Dalcroze, nivell elemental (Institut Llongueras) i el Bachelor (especialitat en Moviment) a El Musical de Bellaterra. Com a ballarina forma part de les companyies de dansa La Veronal, Bebeto Cidra Cia., Iker Gomez, entre altres. Actualment treballa com a professora de dansa a l’EMA (Escola Municipal de les Arts), i col·labora amb El Musical en cursos per docents. |
Eugènia Arús
Co-directora i professora del Postgrau en MCM, i del Màster en Pedagogia de la Rítmica i el Moviment, a El Musical Bellaterra. Diploma Superior en Rítmica Dalcroze (Institut Jaques-Dalcroze de Ginebra, a la Haute École de Musique). És membre del grup de recerca d'Educació Musical i Innovació (GREMI) i del grup de recerca Didàctica del Patrimoni (DIDPATRI) de la Facultat d’Educació de la Universitat de Barcelona i col·labora amb l'Institut Jaques-Dalcroze en el camp de la investigació i innovació educativa per a l'ensenyament/aprenentatge en moviment.
Marta Canellas
Coordinadora i professora del Postgrau en MCM, cap de departament (0-6 anys) i professora a El Musical Bellaterra. Va cursar el Grau en Pedagogia de la Música i el Moviment a la Universitat de Viena, i també el màster i el postgrau d’especialització en Art-Teràpia transdisciplinar per al desenvolupament humà a ISPA ( IATBA). És llicenciada en Filologia Catalana per la UAB (Premi d'Honor), i fruit del seu treball pedagògic ha publicat diferents llibres musicals infantils i materials pedagògics, tots ells editats per Bellaterra Música Edicions.
Meritxell Balada
Graduada en Dansa Contemporània per l'Institut del Teatre i llicenciada en Pedagogia de la Dansa al Conservatori Superior de Dansa. Paral·lelament realitza els estudis de Rítmica Dalcroze, nivell elemental (Institut Llongueras) i el Bachelor (especialitat en Moviment) a El Musical de Bellaterra. Com a ballarina forma part de les companyies de dansa La Veronal, Bebeto Cidra Cia., Iker Gomez, entre altres. Actualment treballa com a professora de dansa a l’EMA (Escola Municipal de les Arts), i col·labora amb El Musical en cursos per docents.
Aina PlansEstudia piano al Conservatori de Música de Manresa amb Glòria Massegú i obté el Bachelor de Rítmica Dalcroze al Conservatori de Música de Bellaterra. Recentment ha realitzat diferents cursos de formació musical a l’Institut Jaques-Dalcroze de Ginebra i a l’associació Orff-Schulwerk de Finlàndia, entre d’altres. A la Universität der Künste treballa de mentora al programa “Interkulturelles Mentoring” per a estudiants estrangers nous. A Catalunya, participa activament en la creació i execució de projectes artístics educatius relacionats amb la música i el moviment. | Santi SerratosaEs va graduar en música moderna a l'Aula de Música Moderna del Conservatori del Liceu, el 1999. Va continuar els seus estudis superiors de bateria al Drummers Collective de Nova York, i al 2011 obté el títol de Màster de Musicoteràpia per la UPF. És professor del Postgrau MCM a El Musical i imparteix cursos i tallers de percussió corporal per tot el país, Europa, Brasil i Xile amb la seva pròpia metodologia (Mètode SSM). Actualment forma part de grups com Astrio i Gossos, reconeguts a nivell estatal, amb els quals continua enregistrant discs i girant per diferents països. | Ava Loiacono - Professora convidada Campus '23Actriu i músic. La seva formació multidisciplinar la converteix en una artista compromesa. Formada en teatre a l’Escola Jaques Lecoq, estudia dansa contemporània al Merce Cunningham Studio de Nova York i obté el Diplôme Supérieur en Rítmica e Improvisació a l’Institut Jaques-Dalcroze de Ginebra. Després de treballar en nombroses companyies teatrals crea la seva pròpia companyia, Il Funambolo. Ha estat professora de la Scuola Universitaria della Svizzera Italiana, de la Royal Ballet School de Londres i de la Kunitachi Music School de Tokio. |
Aina Plans
Estudia piano al Conservatori de Música de Manresa amb Glòria Massegú i obté el Bachelor de Rítmica Dalcroze al Conservatori de Música de Bellaterra. Recentment ha realitzat diferents cursos de formació musical a l’Institut Jaques-Dalcroze de Ginebra i a l’associació Orff-Schulwerk de Finlàndia, entre d’altres. A la Universität der Künste treballa de mentora al programa “Interkulturelles Mentoring” per a estudiants estrangers nous. A Catalunya, participa activament en la creació i execució de projectes artístics educatius relacionats amb la música i el moviment.
Santi Serratosa
Es va graduar en música moderna a l'Aula de Música Moderna del Conservatori del Liceu, el 1999. Va continuar els seus estudis superiors de bateria al Drummers Collective de Nova York, i al 2011 obté el títol de Màster de Musicoteràpia per la UPF. És professor del Postgrau MCM a El Musical i imparteix cursos i tallers de percussió corporal per tot el país, Europa, Brasil i Xile amb la seva pròpia metodologia (Mètode SSM). Actualment forma part de grups com Astrio i Gossos, reconeguts a nivell estatal, amb els quals continua enregistrant discs i girant per diferents països.
Ava Loiacono - Professora convidada Campus '23
Actriu i músic. La seva formació multidisciplinar la converteix en una artista compromesa. Formada en teatre a l’Escola Jaques Lecoq, estudia dansa contemporània al Merce Cunningham Studio de Nova York i obté el Diplôme Supérieur en Rítmica e Improvisació a l’Institut Jaques-Dalcroze de Ginebra. Després de treballar en nombroses companyies teatrals crea la seva pròpia companyia, Il Funambolo. Ha estat professora de la Scuola Universitaria della Svizzera Italiana, de la Royal Ballet School de Londres i de la Kunitachi Music School de Tokio.
Ingrid DomingoLlicenciada en Art Dramàtic a l’ Institut del Teatre (1993-1997) en l’especialitat de Teatre de Gest, ha fet d'actriu en diferents companyies, al TNC, al Centre Dramàtic del Vallès. També ha fet direccions i col·laboracions en diferents companyies com Farrés Brothers i Cia, 2 Princeses Barbudes, Ka Teatre. Ha treballat durant molts anys com a titellaire de muppets en programes de TVE, primer interpretant diferents personatges femenins al programa Barri Sèsam (1999) i després al programa Los Lunnis (2003-2020) manipulant i donant veu a diferents personatges com Lula i Lucho. Participa també al programa UauKaKau (2022) a TV3 (Súper 3) portant el corpori Kau i posant la veu de la Ka i a la Serpentina. | Maria RoviraGraduada en dansa clàssica, contemporània i flamenca a l'Institut del teatre de Barcelona. Va estudiar dansa contemporània al Conservatori Internacional de la Dansa de París i a l’escola de Merce Cunningham i Martha Graham a Nova York i va treballar amb els mestres de la Folkwang Schule a Essen, on participa Pina Baush. El 1985, Rovira crea Trànsit Dansa i durant els últims anys, ha creat múltiples coreografies per a la Companyia de Carlos Acosta. El 2017 presenta la seva nova producció, Els Ballets de Maria Rovira a Cuba, al Festival Grec amb gran èxit, i és distingida amb el reconeixement a la Millor Crítica de Dansa 2017. Amb aquesta producció engega la Crea Dance Company i la Fundació Crea Dance. | Eduard IniestaEspecialitzat en instruments de doble corda i referent de la música mediterrània. La seva música es pot dividir en dues etapes. Fins a l’any 2019 és una etapa de world music i de composicions al voltant de la música en el seu sentit més ampli. A partir del 2020 vira cap al rock d’autor electrificant el seu so. Guanya el Premi Enderrock de la crítica com a millor disc 2006 per Andròmines, i el premi Barnasants com a millor concert 2011 per set pecats. Com a productor, cal destacar el premi a La millor producció de l'any per al disc Marina Rossell canta Moustaki. Com a compositor, destaca l'obra El gos solitari de Mozart amb textos del poeta Joan Margarit. En el món de la dansa ha estat el compositor de la música per a 8 ballarins de l'obra ODISSEA per la companyia Crea Dance Company by Maria Rovira. |
Ingrid Domingo
Llicenciada en Art Dramàtic a l’ Institut del Teatre (1993-1997) en l’especialitat de Teatre de Gest, ha fet d'actriu en diferents companyies, al TNC, al Centre Dramàtic del Vallès. També ha fet direccions i col·laboracions en diferents companyies com Farrés Brothers i Cia, 2 Princeses Barbudes, Ka Teatre. Ha treballat durant molts anys com a titellaire de muppets en programes de TVE, primer interpretant diferents personatges femenins al programa Barri Sèsam (1999) i després al programa Los Lunnis (2003-2020) manipulant i donant veu a diferents personatges com Lula i Lucho. Participa també al programa UauKaKau (2022) a TV3 (Súper 3) portant el corpori Kau i posant la veu de la Ka i a la Serpentina.
Maria Rovira
Graduada en dansa clàssica, contemporània i flamenca a l'Institut del teatre de Barcelona. Va estudiar dansa contemporània al Conservatori Internacional de la Dansa de París i a l’escola de Merce Cunningham i Martha Graham a Nova York i va treballar amb els mestres de la Folkwang Schule a Essen, on participa Pina Baush. El 1985, Rovira crea Trànsit Dansa i durant els últims anys, ha creat múltiples coreografies per a la Companyia de Carlos Acosta. El 2017 presenta la seva nova producció, Els Ballets de Maria Rovira a Cuba, al Festival Grec amb gran èxit, i és distingida amb el reconeixement a la Millor Crítica de Dansa 2017. Amb aquesta producció engega la Crea Dance Company i la Fundació Crea Dance.
Eduard Iniesta
Especialitzat en instruments de doble corda i referent de la música mediterrània. La seva música es pot dividir en dues etapes. Fins a l’any 2019 és una etapa de world music i de composicions al voltant de la música en el seu sentit més ampli. A partir del 2020 vira cap al rock d’autor electrificant el seu so. Guanya el Premi Enderrock de la crítica com a millor disc 2006 per Andròmines, i el premi Barnasants com a millor concert 2011 per set pecats. Com a productor, cal destacar el premi a La millor producció de l'any per al disc Marina Rossell canta Moustaki. Com a compositor, destaca l'obra El gos solitari de Mozart amb textos del poeta Joan Margarit. En el món de la dansa ha estat el compositor de la música per a 8 ballarins de l'obra ODISSEA per la companyia Crea Dance Company by Maria Rovira.
FORMATS :
Aquest campus d'estiu en Pedagogies de la Música i el Moviment està pensat per a ser cursat en FORMAT PRESENCIAL*, tot i així, algunes assignatures es poden cursar en streaming.
1.- TOT EL CAMPUS - FORMAT PRESENCIAL
Places molt limitades per ordre d'inscripció
Accés a totes les assignatures
Adreçat a:
-Alumnes del Postgrau (1 any obligatori: Títol d'Expert en MCM i Màster en PMM
-Interessats en la Música i el Moviment que estan valorant fer o no el Postgrau en MCM o el Màster
-Antics alumnes del Postgrau que ja hagin cursat el Campus en altres ocasions (preu reduït)
2.- FORMAT EN LÍNIA (streaming)*
Ensenyaments telemàtics no presencials en els que es podrà observar en temps real les classes.
Assignatures disponibles (veure horari): Recursos i possibilitat de veure el Fi de Curs.
Adreçat a:
-Antics alumnes
-Persones interessades en la música, la creativitat i el moviment
-Persones que tinguin curiositat per a veure de que van aquest tipus d'ensenyaments
PREUS SEGONS EL FORMAT AL QUE T'INSCRIUS:
1.- TOT EL CAMPUS - FORMAT PRESENCIAL*
Aquest curs forma part del POSTGRAU en Música, Creativitat i Moviment:
Alumnes que estan cursant el Títol d'Expert en Música, Creativitat i Moviment (1 any obligatori) => 398 €
Alumnes que volen cursar aquest campus per primera vegada i que es plantegen o no, cursar el Títol d'Expert en Música, Creativitat i Moviment => 398 €
Alumnes del Màster de les Arts en Pedagogies de la Música i el Moviment que estan cursant aquests estudis => 398 €
Antics alumnes de Postgrau que ja hagin cursat el Campus a MCM però que valorin aquests 4 dies intensius com una oportunitat de tornar a El Musical a compartir l'experiència amb els professors del curs i els mestres convidats, gaudir de les noves propostes i donar aire a la seva pròpia inspiració => 210 €
Antics alumnes de Postgrau que ja hagin cursat el Campus a MCM i que s'estan plantejant fer el màster en Pedagogies de la Música i el Moviment però demanaran la convalidació més endavant => 210 €
*Els alumnes que cursen el Títol d'Expert o del Màster PMM, acumularan les hores directament en el seu expedient acadèmic.
*Tots els alumnes que no cursen el Títol d'Expert en Música, Creativitat i Moviment, ni el Màster, rebran a l'acabar un certificat d'"El Musical - Centre d'Educació i Recerca" com a formació presencial per la innovació i la qualitat musical (30h).
2.- NOMÉS RECURSOS - FORMAT STREAMING* => Pendent confirmar
*Curs Reconegut pel Departament d'Ensenyament per a Docents (30 hores)
EL MUSICAL, CENTRE D'EDUCACIÓ I RECERCA
El Musical - Carrer Ramon Llull, 16 - 08193 Bellaterra - 93 580 42 46 - www.elmusical.cat