scrapie

door: Nancy Betzold C14DV

wat is scrapie?

scrapie word ook wel schuurziekte genoemd, het is een ziekte aan het centraal zenuwstelsel bij schapen en geiten, en word veroorzaakt door prionen.

Scrapie kan overgedragen worden van moeder naar jong, door eten van besmet vlees en door teken.

symptomen.

Het belangrijkste symptoom is schuren, daardoor kunnen er huidafwijkingen plaatsvinden, daarnaast kan het dier gaan trillen, vermageren terwijl ze wel eetlust hebben. De ziekte kan lijden tot de dood.

diagnose + aanpak

diagnose:

bij een duidelijk beeld van scrapie kan een ervaren iemand de diagnose makkelijk vaststellen, microscopisch onderzoek van de hersenen is echter wel nodig om de diagnose vast te stellen.

aanpak:

  • aanpak op besmette bedrijven
  • scrapie bewaking

aanpak op besmette bedrijven

houders van kleine herkauwers en hun dierenartsen zijn verplicht om verdachte symptomen van scrapie te melden bij de NVWA.

na de melding bezoekt het deskundigenteam het bedrijf en kijkt de dieren na, wanneer er een mogelijk besmet dier word gevonden nemen ze het dier mee voor onderzoek. Als de diagnose scrapie is, word het bedrijf officieel besmet verklaard en komt onder toezicht van de NVWA,


scrapie bewaking

voor schapen is het mogelijk om te fokken op ongevoeligheid voor scrapie, voor geiten is dat (nog) niet mogelijk, daarom bestaat er voor geiten een ander programma: het scrapie bewakings programma: Eén procent van de dieren (minimaal één dier) moet jaarlijks worden onderzocht. De voor onderzoek aangewezen dieren moeten minimaal twee jaar oud zijn en op het bedrijf zijn geboren of daar minimaal twee jaar hebben verbleven.

scrapie bij geiten en schapen

Scrapie Symptoms
hierboven zie je een filmpje van de symptomen van scrapie

VRAGEN.

  1. wat is het belangrijkste symptoom?
  2. bij welke diersoorten komt het voor?
  3. leg kort uit wat scrapie is?
  4. wat is de diagnose?
  5. op welke 2 manieren kun je het aanpakken?