WERKSTUK OVER NEDERLAND

DOOR ALEKSANDAR ISKIC

Voorwoord

Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik al 3 jaar in Nederland woon en nog steeds niet veel over het land weet.Dus door dit werkstuk te maken wil ik meer over Nederland leren.

Inhoudsopgave

Hoofdstuk 1: algemene informatie

Hoofdstuk 2: het klimaat

Hoofdstuk 3: de cultuur

Hoofdstuk 4: eten en drinken

Hoofdstuk 5: bevolking

Hoofdstuk 6: sport

Hoofdstuk 7: media

Hoofdstuk 8: toerisme

Inleiding

WAT GA JE LEZEN IN DIT WERKSTUK?

Je leest over algemene dingen over Nederland zoals waar Nederland ligt hoeveel bewoners Nederland heeft wat voor cultuur Nederlandse bewoners hebben enzovoort.

Hoofdstuk 1: algemene informatie

Officiële landstaal: Nederlands

Hoofdstad: Amsterdam

Staatshoofd: Koning Willem-Alexander

Regeringsleider: Minister-president Mark Rutte

Oppervlakte: 41.543km² (ruim 18% water)

Inwoners: 16.908.443 (2015)

Munteenheid: Euro €

Nederland is een klein land dat in West-Europa ligt. De buurlanden zijn Duitsland en België. Nederland ligt aan het Noordzee. Wat Nederland anders maakt dan andere landen is dat het voor een vijfde deel uit water bestaat. De totale oppervlakte van Nederland is ongeveer 40.000km² een vijfde deel bestaat dus uit water. Dit is dus de reden dat Nederland zoveel dijken heeft om het water tegen te houden en het mogelijk te maken voor mensen om prettig in Nederland te leven.

Nederland bestaat uit 12 provincies Groningen, Friesland, Noord-Holland, Flevoland, Drenthe, Overijssel, Zuid-Holland, Utrecht, Gelderland, Zeeland, Noord-Brabant, Limburg.


Er zijn er ook paar dingen waar Nederland bekend om staat.

Zoals:

Hoofdstuk 2: het klimaat

Nederland heeft een gematigd zeeklimaat met milde winters en koele zomers.Kenmerken van dit klimaat zijn de harde wind en regen.In de zomer is het ongeveer 28 graden in Nederland, en in de winter ligt het klimaat rond het vriespunt.Het klimaat wordt beïnvloed door de Noordzee die het hele jaar de temperatuur matigt, waarbij de dagelijkse als jaarlijkse temperatuurschommelingen toenemen richting het oosten.

Hoofdstuk 3: de cultuur


Het belangrijkste kenmerk van de Nederlandse cultuur is de vlag en de nationale kleur van Nederland, oranje. Ook het volkslied Wilhelmus is een belangrijk kenmerk.Nederland heeft een paar feestdagen die ook bij de Nederlandse cultuur horen.Dit zijn de volgende feestdagen:

  • Bevrijdingsdag
  • Sinterklaas
  • Kerst
  • Hemelvaart
  • Pinksteren
  • Goede vrijdag
  • Pasen
  • Oud en Nieuw
  • Koningsdag

In het zuiden van het land wordt carnaval gevierd.

Naast de vlag, de nationale kleur, het volkslied en de feestdagen van Nederland, is ook het eten een onderdeel van de Nederlandse cultuur.

Hoofdstuk 4: eten en drinken

De hoofdmaaltijd wordt in Nederland 's avonds gegeten, een echte Nederlandse maaltijd bestaat uit een combinatie van aardappels, groenten en vlees.Ook stoofpotten,stamppotten en maaltijdsoepen zijn kenmerkend in de Nederlandse keuken.Bij het ontbijt en in de middag wordt vaak brood gegeten, met boter en allerlei soorten zoet of zout broodbeleg zoals: vleeswaren,pindakaas,hagelslag,kaas,chocolade pasta.Voor het ontbijt eten Nederlanders ook vaak cornflakes,ontbijtgranen en muesli met melk of yoghurt.Bij het ontbijt en in de middag wordt ook vaak koffie of thee gedronken.In de winter drinken Nederlanders vaak warme chocolademelk.Bier is het meest gedronken alcohol in Nederland.Nederland heeft gerechten en producten die heel erg bekend zijn in het buitenland zoals:Goudse kaas,pannenkoeken,poffertjes,Limburgse vlaai,oliebollen,stroopwafels,kroketten,frikandellen,haring,kibbeling en nog een paar producten.Nederland heeft ook een paar gerechten overgenomen van andere landen zoals: China,Spanje,Italië,Turkije,Griekenland,Argentinië en Frankrijk.

Hoofdstuk 5: bevolking

Nederland telt 16.908.443 (2015) inwoners.Het bevolkingsaantal zal volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) toenemen tot 17,8 miljoen in het jaar 2040 en 17,9 miljoen in 2060.Het tempo van de groei neemt af.De oorzaak daarvan is dat het aantal immigranten kleiner is.Dat komt ook weer door de sterfgevallen in Afrika en Azië.

Hoofdstuk 6: sport

In Nederland is voetbal de belangrijkste sport.Het Nederlands voetbalelftal won het Europees Kampioenschap (EK) in 1988 en behaalde op veel EK'S EN WK'S ereplaatsen.Ajax is momenteel de beste voetbalclub in Nederland (als je naar de overwinningen van de eredivisie kijkt).Andere populaire sporten in Nederland zijn hockey,schaatsen,wielersport,paardensport,volleybal,handbal,korfbal,tennis,golf en zwemmen.Typisch Nederlandse sporten zijn:fierljeppen,kaatsen,klootschieten en korfbal.

Vanaf de tweede helft van de 19 eeuw werden sportclubs -bonden gevormd.In Nederland werden de Olympische Zomerspelen in 1928 gehouden en in 1980 vonden de Paralympische Zomerspelen plaats in Arnhem.Samen met België was Nederland gastheer bij de Europees Kampioenschap voetbal in 2000.

Hoofdstuk 7: media

De belangrijkste Nederlandse dagbladen zijn De Telegraaf,Algemeen Dagblad,De Volkskrant,NRC Handelsblad en Trouw.Voor (protestantse) kerkelijke lezers zijn het Reformatorisch Dagblad en het Nederlands Dagblad bekende kranten.De Nederlandse televisie heeft publieke en commerciële zenders.De publieke omroep bestaat uit NPO 1,2 en 3.De belangrijkste bedrijven die commerciële televisie bezorgen zijn RTL Nederland en SBS Broadcasting die samen in totaal zeven zenders hebben.Andere commerciële zenders zijn Nickelodeon,Comedy Central en Kindernet.Nederland heeft ook radiozenders.Er zijn er zes landelijke publieke zenders NPO Radio,NPO Radio 2 en NPO 3FM als belangrijkste.En de andere 3 landelijke zenders zijn Radio 538,Sky Radio en Q-music.

Hoofdstuk 8: toerisme

Nederland wordt ongeveer per jaar door 10 tot 11 miljoen buitenlandse toeristen bezocht.Ze gaan vaak naar de historische steden,vooral Amsterdam de Deltawerken en Polderlandschap.Toeristen gaan ook vaak naar grachtengordel met een groot aantal historische bouwwerken en belangrijke musea.Met 4,9 miljoen (2004) toeristen is Amsterdam de op vier na meest bezochte toeristen bestemming in Europa en de op zes na grootste congresstad ter wereld.Waarom er ook veel toeristen komen, komt door de moderne skyline en haven in Rotterdam,door de Ridderzaal en de Madurodam en Scheveningen in Den Haag.Maar ook door de Domtoren in Utrecht.Verder zijn er nog attractieparken zoals:Efteling,Duinrell en Walibi Holland.Nederland heeft ook mooie dierentuinen zoals Artis en Diergaarde Blijdorp.Het waddengebied de waddeneilanden trekken veel toerisme.

Nawoord

Ik vond het leuk om dit werkstuk te maken,ik heb er van geleerd dus ik hoop dat jij er ook iets aan hebt.Het zoeken naar de informatie is meegevallen,ik vond het wel moeilijk iets te vertellen over de bevolking en het klimaat omdat ik er niet zo veel over kon vinden.Maar voor de rest ging het goed.

Bibliografie

Ik heb alles via internet opgezocht en ik heb de volgende site's gebruikt: