COPD

Chronic Obstructive Pulmonary Disease

Wat is nou precies COPD?

Simpel gezegd is COPD een ziekte waarbij de longen altijd vol zitten met kleine ontstekingen, die blijvende schade veroorzaken.Er bevind zich een blokkade in de longen.Het is een verzamelnaam voor de longaandoeningen chronische bronchitis en longemfyseem.Bij sommige mensen klinkt CARA waarschijnlijk bekend in de oren, dit is een verzamelnaam van astma en COPD samen. Tegenwoordig word deze term niet officieel meer gebruikt.voor een filmpje van het ontstaan van COPD en hoe dit verder uitpakt kun je hier bekijkenCijfers COPDIn ons land hebben ruim 320.000 mensen de diagnose COPD. Daarnaast zijn er nog eens 300.000 mensen met een zeer hoog risico op COPD. Bij elkaar is dat meer dan alle inwoners van Den Haag! COPD is de vijfde doodsoorzaak ter wereld en zal in de toekomst nog verder klimmen op de lijst van doodsoorzaken. COPD komt meestal pas voor op oudere leeftijd, maar soms door een erfelijke ziekte ook eerder.
COPD - wat gebeurt er in je longen?

Symptomen en diagnose

Symptomen
Het begint onschuldig met hoesten en vast zittend slijm.. en dan blijkt het dat je COPD hebt. Maar wat zijn nou de symptomen van COPD? De volgende symptomen kunnen zich voortdoen.


  • Benauwdheid
  • Hoesten
  • Kortademig zijn
  • Vaak moe
  • Weinig spierkracht
  • Gewichtsverandering

Diagnose
Je kunt er achter komen door een longfunctietest te doen of door een CT scan.
Helaas is COPD niet te genezen


Wil je testen hoe gezond jouw longen zijn? Klik hier

Behandeling

Er bestaan medicijnen en therapieën die ervoor zorgen dat je zo min mogelijk last hebt van je klachten.


Welke behandeling voor je het beste is, hangt voor het grootste gedeelte af van de ernst van je COPD. In stadium 2 van de ziekte (matige COPD) krijgt je bijvoorbeeld een andere behandeling dan in stadium 5 (zeer ernstig). Natuurlijk reageert ieder mens anders op medicijnen, dus ook daar moet jij en de arts rekening mee houden
Wat de arts je kan voorschrijven kunnen medicijnen zijn maar ook ontstekingsremmers. Je kan niet zomaar met de medicijnen stoppen, dit moet in overleg met de arts.


Sinds kort is het ook mogelijk om een operatie uit te voeren. De operatie houdt in dat beschadigd longweefsel wordt weggehaald, zodat er extra ruimte in de borstkas ontstaat. Heel af en toe wordt er ook wel een longtransplantatie uitgevoerd bij COPD-patiënten in het vierde stadium van COPD. Maar de risico's zijn groot en alleen zorgvuldig geselecteerde patiënten met een ernstige vorm van COPD komen in aanmerking voor een operatie.


COPD makes it harder and harder to breath..