Aarhus

En by med stil

Aarhus

Aarhus er både en kommune og en by i øst jylland. Samtidig er Aarhus den største by i Jylland og den anden største i hele Danmark.

Aarhus tilbage i tiden

Aarhus er Jyllands største by med dens 256.018 indbyggere. Byen fik Købstadsrettigheder den 2. Juli 1441. Men rent faktisk kan Aarhus spores helt tilbage i 700 tallet. Det ældste fund, som er fundet i Aarhus er glasperler fra slutningen af 700 tallet. Det ældste fund af huse fra det gamle Aarhus er halvt nedgravede grubehuse, som blev brugt til både bolig og værksted. Inden i husene er der fundet smykker, kamme og andre lignende ting, som tyder på, at bebyggelsen er fra omkring det niende århundrede.


Udgravninger i foråret 2005 afslørede en såkaldt bygrøft fra omkring 850, der har markeret den handelsplads, som byen opstod fra. Tilsyneladende er grøften allerede omkring 870 blevet fyldt op, og området er blevet bebygget.


Mange er i tvivl om hvorvidt Aarhus staves med 2 a’er eller med ét å. Byen blev stavet med å fra 1948 til den 31. december 2010. Fra den 1. Januar 2011 staves byen med to a’er. Altså staves det ”Aarhus”.

Shopping i Aarhus

Aarhus er nordens bedste shopping by. Et af de mange storcentre i Aarhus er Brunns Galleri. Centeret indeholder intet mindre end 90 butikker. Derunder både mode-, elektronik-, livstils- og dagligvarebutikker. Udover butikker indeholder centeret også caféer, restauranter, en minigolfbane på taget og Aarhus’ største biograf ”Cinemaxx”. Udover at gå i storcentre er der også rig mulighed for at gå på shopping i de Århusianske gågader. Bl.a. Vester gade er et rigtig god shoppingsted i Aarhus, hvor du finder masser af lækre butikker.

Aros

Aros er en stor seværdighed i Aarhus.

Det er 17.700 kvadratmeter og er derfor også et af Nordeuropas største kunstmuseer.

Aros udstiller kunst helt fra 1770 til nu idag. Noget af det nyeste kunst på Aros er "Your rainbow panorama" som er en cirkelformet gang lavet af en masse forskellige farver glas på taget af Aros. Den er 150 meter lang og 3 meter bred. Kunstneren til udstillingen er den dansk/islandske kunstner Olafur Eliassons.

En af de mest sete skulpturer på Aros er "Boy" af Ron Mueck. Inden Aros købte den i 2001, er den udstillet på Millennium Dome i London 2000 og i "Venice Biennale" i 2001.

SKulpturen er 4.5 meter høj og vejer 500 kg.

Todd I DR Aftenshowet

Ole Lund Kirkegård

Ole Lund Kirkegård er en kendt forfatter født i Aarhus den 29. juli 1940.

Ole har skrevet i alt 13 bøger, nogen af dem er lille virgil (1967), Otto er et næsehorn (1972), Hodja fra Pjort (1970) og Gummi tarzan (1975).

Ole illustrerede selv alle sine bøger.

Ole Lund Kirkegård arbejdede som skolelærer og det var også der han fik meget af sin inspiration til alle sine bøger. Efter Ole begyndte at skrive blev han mere og mere glad for det og til sidst blev han forfatter på fuld tid.

Ole lund Kirkegård døde meget tragisk. Han frøs ihjel på vej hjem fra den lokale bar den 24. marts 1979.

ÅRHUSIANER JOKES

1) Hvorfor kravler århusianerne altid på gulvet i indkøbscentre?
Svar: Fordi de leder efter de lave priser!


2) Hvad står der i bunden af sodavandsflaskerne i Århus?
svar: Åbnes i den anden ende....


3) Hvorfor tager århusianerne altid et bilvindue med i ørkenen
Svar: så kan de rulle ned hvis det bliver for varmt


4) Hvorfor tager århusianerne altid en flagstang med på savanden?
Svar: så kan de altid smide den og løbe hurtigere hvis der kommer en løve


5) Hvorfor har århusianerne tomme flasker i køleskabet?
svar: så er der til dem der ikke skal have noget


6) Hvorfor står århusianere op når de skal sove?
svar: De har hørt at man skal falde i søvn


7) Hvorfor tager århusianerne altid døren af, når de skal på toilet?
svar: Så er der ingen der kan kigge ind ad nøglehullet!


8) Hvorfor har Århus ikke noget ishockeyhold??
svar: De druknede under sommertræningen!