Maag-darmonderzoek

MRI-Scan

Wat is het doel van een MRI-Scan?

Het onderzoek heeft tot doel vast te stellen wat de oorzaak is van de klachten van een patiënt.

Hoe moet de patiënt zich voorbereiden?

Voor een MRI-scan moet de patiënt naar de afdeling radiologie van het ziekenhuis. Over het algemeen kan je voor het onderzoek gewoon eten en drinken, maar het is verstandig om dit voor de zekerheid na te vragen. Het is prettig om soepele niet knellende kleding te dragen.

Er mogen geen metalen voorwerpen meegenomen worden, in de onderzoekskamer. Let dus op haarspelden, bh-beugels, metalen ritssluitingen etc. Wanneer het onderzoek het hoofd of halsgebied betreft is het belangrijk geen make-up of haarlak te gebruiken. Hierin kunnen namelijk stoffen verwerkt zijn die van invloed kunnen zijn op het magneetveld.

Mogelijke complicaties

Voor zover bekend is een MRI niet slecht voor het lichaam. Sommige mensen zijn allergisch voor contrastvloeistof. Bij een MRI-scan gebruikt de laborant een ander contrastmiddel dan bijvoorbeeld bij röntgenfoto’s. De kans dat mensen hier overgevoelig voor zijn is best klein. De kans is iets groter bij mensen die overgevoelig zijn voor bepaalde medicijnen en bij mensen en hooikoorts, allergisch eczeem of astma.

Mensen die claustrofobie hebben kunnen niet in de MRI-tunnel liggen, de arts raadt dan een MRI-scan af.

Belastbaarheid

Een MRI-Scan doet geen pijn, je voelt er niks van. Het enige wat vervelend kan zijn is het harde bonkende geluid tijdens het onderzoek.

Hoe lang duurt een MRI-Scan?

Afhankelijk van het te onderzoeken lichaamsdeel duurt het onderzoek 30 tot 90 minuten.

Procedure

Tijdens het onderzoek lig je op een tafel die langzaam in een tunnel wordt geschoven. De voor- en achterkant zijn open. Van de magnetische golven voel je niets, maar het maken van de MRI gaat gepaard met een luid bonkend geluid. Daarom krijg je een koptelefoon en kun je je eigen cd meenemen.

Het is van belang om zo stil mogelijk te liggen en zoveel mogelijk te ontspannen. Sommige mensen ervaren dit als onprettig. De tunnel kan ook een claustrofobische werking hebben op mensen. Een laborant kijkt mee en houdt contact met je via de intercom. Als er iets is kan je de laborant ook altijd waarschuwen door op een knopje te drukken.