Ziekte van Lyme

Loïs van Genderen A14DV

Wat is de ziekte van lyme

De ziekte van Lyme (ook wel Borreliose genoemd) wordt veroorzaakt door een teek. Nadat je gebeten bent door een teek zou je deze ziekte eventueel kunnen oplopen. Niet iedere teek is namelijk besmet met deze ziekte.

De ziekte van lyme wordt veroorzaakt door de Borrelia bacterie.

De teek kan deze ziekte oplopen nadat hij een schaap of andere kleine knaagdieren heeft gebeten en daar het bloed van op heeft gezogen. Deze dieren kunnen namelijk de ziekte bij zich dragen. Zo kan het zijn dat de teek besmet is met deze bacterie en vervolgens wanneer hij op de huid van mensen komt te zitten en vervolgens deze bijt kan je er mee besmet raken.

Symptomen

Er zijn verschillende symptomen die je kan oplopen nadat je gebeten ben door een teek. Een daarvan is een rode ringvormige uitslag rondom de huid te zien. Deze wordt ook wel de Erythema migrans genoemd afkorting EM. De plek is som blauwachtig of roze van kleur.

Deze uitslag word meestal zichtbaar na enkele dagen tot 2 weken nadat je bent gebeten door een teek in uiterste gevallen kan dit pas na drie maanden zichtbaar worden. Ook kan het voorkomen dat deze symptoom niet voorkomt maar alsnog de bacterie in het lichaam zich bevindt.

Big image

Ziekte verschijnselen

Mocht de bacterie in het lichaam aanwezig zijn zal deze vooral invloed hebben op het zenuwweefsel, gewrichten, de huid en heel soms het hart. In Europa komt het uitvallen van zenuwen of ernstige pijn in de zenuwen het meest voor. Dit kan o.a. verlamming van de spieren of krachtvermindering veroorzaken. Ook is er vaak de puf niet om iets goed uit te kunnen voeren. mensen met de ziekte van Lyme zitten vaak gekluisterd aan bed. en waneer ze iets willen uitvoeren zijn ze vaak helemaal gesloopt hierna.
ziekte van lyme
How Dangerous Is Lyme Disease?

Vragen over de folder

1. Wat is een andere naam voor de ziekte van Lyme?

2. Door welke bacterie wordt deze ziekte ontstaan?

3. Hoe heet de op één na kleinste teek?

4. Hoe word een rode kring om de huid ook wel genoemd?

5. En wanneer wordt deze zichtbaar? (zie vraag 4)

6. Waar willen de jongens van het klokhuis je over adviseren?

7. Welke 3 adviezen geeft de vrouw van D news voor het vermijden van teken beten?