5 דברים שחייבים לדעת על רצפת אגן

מאת: ז'אנה fitnessmile

מידי פעם מגיעות אלי מתאמנות בסוף השיעור ומבקשות ממני לפרט יותר על רצפת האגן. מכיוון שזהו חלק מוצנע בגופינו, הקשור לאיברים אינטימיים, קשה לפרט על כך בפורום של שיעור קבוצתי. בגלל המיסתורין סביב הנושא ישנן נשים רבות הסובלות מליקויים ברצפת האגן ולא מטפלות בבעיה בגלל בושה וחוסר מודעות. אז הנה תשובות לכמה שאלות נפוצות על רצפת אגן.

אז מה זה בעצם רצפת אגן?

רצפת האגן מורכבת מרקמות חיבור, עצבים, כלי דם, ושרירים, היוצרים כולם יחד מעין "טרמפולינה" בפתחו התחתון של האגן. מעליה מונחים אברי האגן שהם השלפוחית, הרחם והמעי הגס, והיא משמשת כמוצא למספר פתחים חשובים בגופינו - הרקטום, צינור השתן ואצל נשים גם הנרתיק.

למה ריצפת האגן כל כך חשובה?

לרצפת האגן כמה תפקידים ורפלקסים חשובים מאוד - הראשון שבהם הוא השליטה על צרכים - התרוקנות ושמירה על הסוגרים סגורים בשאר הזמן. בנוסף, היא שומרת את איברי האגן בתנוחה הנכונה כדי שיוכלו לתפקד בצורה אופטימאלית. זאת ועוד, יש לה תפקיד מרכזי בתפקוד המיני - שמירה על הזיקפה אצל גברים והגברת האורגזמה הנשית.

ולבסוף, יש לה תפקיד גם בלידה - היא מתווה את מסלול ראשו של התינוק לכיוון הנרתיק.

מה קורה אם רצפת האגן לא מתפקדת כראוי?

ראשית, רצפת אגן פגועה או חלשה היא לא תצליח לעמוד בלחצים וכתוצאה מכך תיווצר בריחת שתן. יש לחץ על ריצפת האגן במצבים רבים - פעילות גופנית, הרמת משקלים, קפיצה, ריצה ועוד. יש לשים לב שגם פעולות יותר פשוטות ויומיומיות מפעילות לחץ על רצפת האגם - שיעול, עיטוש, צחוק ועוד. אם את סובלת מבריחת שתן בעקבות אחד מהפעולות האלו, עלייך לפנות לייעוץ רפואי. תתחילי בכניסה לאתר הישראלי על רצפת אגן שם תקבלי מידע על הבעיה, למי אפשר לפנות ואילו דרכי טיפול יש. זהו תהליך, אך בסופו יש אחוזי הצלחה יפים ושיפור ניכר באיכות החיים.


חשוב לטפל בבעיה בשלבים מוקדמים כי בשלבים מתקדמים רצפת האגן לא תצליח לתמוך באיברי האגן ועד לצניחת הרחם או צניחת שלפוחית השתן כלפי מטה וזה כבר ממש לא נעים.


לפעמים ישנה תופעה הפוכה בה כתוצאה מבעיות עצביות ישנו כיווץ יתר של רצפת האגן הגורם לקושי בקיום יחסי מין, קושי בהתרוקנות ועוד. גם בזה אפשר וכדאי לטפל.

מה גורם לחולשה בריצפת אגן?

כמו בכל בעיה ישנן סיבות רבות. קודם כל תמיד יש גורם גנטי שמשפיע על רגישות לליקויים. שנית, שינויים ברצפת אגן בעקבות הריון ולידה משפיעים מאוד. בגדול, רצפת האגן נחלשת כתוצאה מהריון ולידה, כך שנשים מרובות ילדים חשופות יותר לבעיות ברצפת אגן. בנוסף, רצפת האגן נחלשת עם הגיל ויש לשים לב לעניין בגילאים מבוגרים. ולבסוף יש כמובן אורח חיים - הרמת חפצים כבדים בצורה לא נכונה ולא מבוקרת מחלישים את רצפת האגן, ישיבה מרובה וחוסר פעילות גופנית מחלישים את כל השרירים המייצבים בגופינו כולל רצפת האגן, השמנת יתר מעמיסה מאוד על האזור, בנוסף גם עצירות ושיעול כרונים יכולים להשפיע לרעה.

כיצד אפשר לחזק את ריצפת האגן?

הקושי המרכזי בחיזוק רצפת האגן הוא שאלו שרירים שאנחנו לא רואים וקשה לנו לדעת האם אנחנו מפעילים את השרירים בכלל, ואם כן, אז האם אנחנו מפעילים בצורה הנכונה. לכן, בטיפולים פיזיותרפיים משתמשים הרבה בביופידבק. הכוונה למכשיר המאפשר למטופל לראות את פעילות של שרירי רצפת האגן על צג מחשב וכך לקשר בין מה שהוא מרגיש לפעילות השריריםשל רצפת האגן.


הדרך הכי טובה שאני מכירה לחיזוק ריצפת האגן היא להניח כדור קטן על כיסא ולהתיישב מעליו בפיסוק קל (ראי בתמונה). לצורך העניין יכול להתאים כל כדור, גם כזה שילדים משחקים איתו, רק חשוב שלא יהיה מנופח לחלוטין אלא יהיה מעט רך כך שנעים לשבת עליו.

הישיבה בפיסוק קל על הכדור גורמת לריצפת האגן להיות מונחת בידיוק על הכדור וכך לעזור לך להרגיש אותה ואת מיקומה.

אחרי שהתיישבת קחי נשימה, ועם הוצאת האויר נסי להרים את מה שמונח על הכדור מעט מעליו. אל תצפי למשהו גדול, ריצפת האגן יכולה להתרומם לא יותר מ2.5 ס"מ. נסי להישאר עם ריצפת האגן מורמת 2,3 שניות ותרפי.


לתרגילים נוספים לחצי כאן

מה עוד כדאי לדעת?

ממליצה מאוד להיכנס לאתר הישראל המוקדש לריצפת אגן.

זהו אתר מאוד ברור ומסודר, בו תוכלי למצוא מידע רב על ריצפת אגן, הליקויים הקיימים, והטיפולים האפשריים.


יש לך שאלה? תשלחי לי אותה במייל

אהבת? חושבת שזה שחשוב שעוד נשים ידעו? תני תגובה ושתפי את הכתבה בפייסבוק!