Evangelari de Godescalc

Imperi Carolingi

Evangelari de Godescalc

Va ser creat en commemoració de la marxa de Carlemany a Itàlia, la trobada del Papa Adriano i el baptisme del seu fill Pipi el breu. Es diu que és un manuscrit il·luminat i colorit, ja que el text del evangelari està decorat amb imatges poemes, lletres majúscules decorades, vores daurades... Al final de l'evangelari Godescalc va escriure un poema dedicat a ell mateix i al seu esforç per acabar la seva obra mestra.
El manuscrit és obra del renaixement carolingi i és el primer exemplar de il·luminació carolíngia. És una fusió d'estil bizantí i anglosaxó. L'artista va utilitzar tècniques il·lusionistes per donar volum als personatges i foscor a les imatges.

L'evangelari de Godescalc conté oracions religioses i trossos d'altres evangelaris que poden ser llegits en la missa. Està escrit amb tinta d'or i plata i està decorat amb sis miniatures de la qual l'última és la font de la vida.

Evangelaris

Són els llibres que recopilen lectures evangèliques relatives a cada dia de l'any. Les tapes estàn decorades ricament i, fins i tot, de vegades, amb joies o brodats... Durant el període carolingi Carlemany fundà quatre escoles que van crear diferents evangelaris amb veritables obres d'art (com miniatures). L'evangelari de Godescalc fou creat per l'escola d'Ada i, avui en dia, es conserva a la biblioteca nacional de França (BNF).

Godescalc

Godescalc, nascut l'any 805 i mort 868 en el monasteri Hautvilliers (prop de Reims), fou un monge franc de l'escola d'Ada que va crear l'evangelari que porta el seu nom durant l'Imperi Carolingi per a Carlemany i la seva dona (Hildegard) cap a l'any 828. Va acabar la seva creació al 831 d.C.
ARTE CAROLINGIO - BEALO

Institut Guindavols

Sergi Castro i Alexandra Salca
Big image