Foliumzuur

deze Folder is voor vrouwen die niet zwanger willen worden!

Big image

Informatie

Foliumzuur is een van de weinige vitamines waarvan Nederlanders niet altijd genoeg binnenkrijgen, vooral zwangere vrouwen. Foliumzuur wordt ook wel vitamine B11 genoemd.

Foliumzuur is nodig voor de groei en goede werking van het lichaam en voor de aanmaak van witte en rode bloedcellen. Foliumzuur is ook belangrijk voor de vroege ontwikkeling van het ongeboren kind.

Vrouwen die zwanger willen worden of zwanger zijn wordt aangeraden dagelijks 400 tot 500 microgram foliumzuur te slikken. Zij kunnen daarmee het risico op een neurale-buisdefect (NBD) bij hun kind verkleinen.

Wat doet foliumzuur?

Tijdens de eerste weken van de zwangerschap groeit bij het ongeboren kind het centrale zenuwstelsel. Hieruit ontstaan later de hersenen en het ruggenmerg van het kind. In deze periode van de zwangerschap heeft uw lichaam extra veel foliumzuur nodig.

Door te weinig foliumzuur kan het kind bijvoorbeeld geboren worden met een open ruggetje. Kinderen met een open ruggetje kunnen ernstig gehandicapt zijn. Extra foliumzuur is dus hard nodig aan het begin van de zwangerschap. Slik het daarom vóór en aan het begin van de zwangerschap.

Spina bifida - Oorzaak en gevolgen open ruggetje

Hoe werkt het?

Werking

Dit medicijn vult de lichaamsvoorraad foliumzuur aan. Foliumzuur (vitamine B11) is een natuurlijke voedingsstof, die een belangrijke rol speelt bij de eiwitstofwisseling en de vorming rode bloedcellen (= erythrocyten).

Algemeen

Foliumzuur voeding

omdat er nauwelijks lichaamsvoorraden zijn, kan foliumzuurdeficiëntie zich tamelijk snel ontwikkelen. Binnen vier maanden na een starter van onvolwaardige voeding kan een foliumzuurdeficiëntie zich hebben ontwikkeld. En aangezien er veel mensen zijn die onvoldoende folaat-rijk voedsel eten, wordt foliumzuurdeficiëntie beschouwd als één van de meest voorkomende nutriëntendeficiënties. In 2001 kreeg ongeveer de helft van alle Nederlanders minder dan de destijds aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 200 microgram folaat binnen.