Gedragscodes

Algemeen, school & werk

Big image

Wat houdt ''gedragscode'' in?

Gedragscode houdt in hoe je je gedraagt, hoe je houding is en hoe je met anderen en dingen omgaat. Het kan verschillen waar je bent, bijvoorbeeld gedraag je je thuis anders dan op het werk of op school. Thuis ben je misschien slordiger dan op werk op school, en ben je op je werk professioneler en formeler dan school. Er zijn veel verschillende situaties en dus ook veel verschillende gedragscodes. Je noemt de gedragscodes die je op je werk gebruikt dan ook beroepscodes.

Beroepscodes & gedragscodes thuis en school

Op je werk ben je anders dan thuis. Dat geldt ook voor school. Daar ben je ook een ander persoon dan je op je werk of thuis bent. Dingen die je thuis normaal vindt, kan anders ervaren worden op andere locaties en in andere situaties. Dat is ook vanzelfsprekend, want iedereen is anders en we hebben allemaal diverse normen en waarden.


Zelfs als je iets normaal niet zo graag doet, niet leuk vindt of iets dat je niet interesseert, laat je dat op je werk of school niet gauw zien. Vooral op het werk wordt dat onprofessioneel gezien en hebben mensen minder gauw interesse in communicatie. Vaak doe je het dus toch wel, meestal om mensen te vriend te houden. Thuis zeg je vaak gewoon dat je er niets aan vindt, dat het je niets interesseert of dat je het gewoon niet gaat doen, omdat het thuis kan. Daar kijken mensen je niet of minder snel aan alsof je iets ergs gedaan hebt.


Het is ook belangrijk dat je mensen met respect behandelt. Respectloos omgaan met mensen of dingen (zoals andermans eigendom), is onprofessioneel en asociaal. Wees vriendelijk, geduldig en blijf vooral kalm. Ook als er iets gebeurt dat je zelf niet fijn vindt. Probeer ook enthausiast over te komen. Op die manier vinden mensen het fijner met je te werken en dat kan veel helpen met je carrière.


Wees eerlijk, maar niet té eerlijk. Het is goed als je eerlijk bent, maar als je té eerlijk bent, kun je mensen soms kwetsen en dat wil je ten alle tijden voorkomen, al helemaal op het werkveld. Thuis kun je lekker je gang gaan, maar ook daar ben je vaak niet té eerlijk.