LSD

Learn about LSD in advance, so you don't fall in a trance...

Big image
Credit

("LSD Abuse,2016)

Description of the DRUG

The full form of LSD is Lysergic Acid Diethylamide, which is an Hallocinogen. It is made of a fungus called ERGOT. ( Triggle, 2012)

The drug is like a white powder. It comes in many colors.

LSD is 4000 times more stronger than Mescaline!

The drug is illegal to possess, manufacture, distribute and to inhale. If caught selling, producing or in possession of it, arrest by police is immediate and further consequences will follow ( "LSD Abuse",2016)

Big image

LSD Blotter Paper

CREDIT

(Superstock / Universal Images Group)

LOOK AT THOSE DEADLY COLOURS.......

LSD comes in different forms like powder, injections, tablets, cubes, crazy stickers like smiley faces, strawberries, etc -usually it is taken orally ( Triggle,2012)


Appearance

  • White, dissolvable powder
  • Come in pills(microdots)
  • Gelatin sheets decorated in strawberries, smiley faces,etc.
  • Liquid dropped in sugarcubes (Triggle,2012)

Take a look at these Authors who inform the public about drug abuse

Big image

Albert H.

CREDIT

( Pintrest,2016)

Albert Hofmann

INFORMATION ABOUT ALBERT HOFMANN.

Albert Hofmann 11 Jan 1906-29 April 2008) was a Swiss scientist known for inventing LSDs. The drug helped in the treatment of mental illness. ( Nelson, 2012,pg.103)

Street Names or Other Names

Acid, Blotters, Cheer, Dots, Drop, Flash, Hawk, Lucy, Lightning Flash, Liquid Acid, Paper Mushroom, Rainbows, Smilies, Stars, Sugar, Sunshine, Tab, Trips and Windows. ( DrugFreeWorld,2016)

CURRENT CANADIAN STATISTICS OF DRUGS USED BY TEENS.

-1998 study in Quebec told us that 1.5% people take LSD each year for the first time.(LSD Addiction in Canada,2016)

-103,757 drug users were arrested in Canada,2014.

- 10,696 dealers were arrested for distribution and trafficking.

-60% illegal drug users between 15-24 yrs of age in Canada.

QUOTES/STORIES

"I used to take LSD in blotter for every weekend."-Dex,19 (Nelson,2012,pg.36)

"I felt the wave of heat of a acid trip and I hit the floor."- (Triggle,pg.34)

"After taking the acid, I imagined we had driven head-on into an eighteen-wheeler and were killed. I could here the screeching metals, then a dark and evil quiet. I was terrified at this point, I actually thought we were dead.... For a year I would not go near any cemetery because I was terrified I would find my own grave."

-JENNY


- In the late 1960s, LSD was made illegal ("LSD Abuse,2016)

PHYSIOLOGICAL EFFECTS ( Webmd,2014)

PHYSICAL EFFECTS:

  • Dilated pupils
  • Higher and lower body temperatures
  • Sweating or chills("goose bumps")
  • Loss of appetite
  • Sleeplessness
  • Dry mouth
  • Tremors
  • Sweating
  • Fast beating
MENTAL EFFECTS:-
  • Delusions
  • Visual hallucinations
  • An artificial sense of euphoria or certainty
  • Distortion of one's sense of time and identity
  • Impaired death perception
  • Distorted perception of the size of objects, movements, colour and the user's own image
  • Severe, terrifying thoughts and feelings
  • Fear of losing control
  • Panic attacks
  • LSD trips, often without warning long after taking LSD
  • Severe depression or psychosis

Signs of addictions.........

The drug does not produce immediate addiction. It has a long effect on the user. Usually users don't feel the withdrawal symptoms after the initial usage. Once the user has decided to continue the drug, they build a tolerance very quickly, needing to take larger doses ( "LSD",2015)

OVERDOSE WARNINGS: (Webmd,2014)

LSD is popular among teens and other people as it is regarded as a club drug. Signs of a overdose include:-


  • Panic attacks
  • Insomnia
  • Hallucinations
  • Dangerous behavior
  • Blood clotting issues
  • Respiratory issues
  • Coma
  • Irregular body temperature

How Well Do You Know LSDs? *Evaluation*

Multiple Choice

1) LSD stands for

a) Laughing Sugar Disorder

b) Lactic Severe Dilation

c) Lysergic Acid Diethylamide

d) Lysergic Ariginine Dilation


2) LSD can cause effects that are...

a) Horrifying and disturbing

b) Spiritual

c) Exciting and unexpected

d) All of the above


3) A Hallucinogen can..

a) cause lack of smell

b) influence behaviour and mood

c) influence your ability to sing

d) cause drowsiness


4) LSD was originally intended for

a) fertilizer

b) nail treatment

c) cure for burns

d) medical use


5) A LSD Trip can last for

a) many hours

b) 1 second

c) 12 years

d) 10 minutes


6) Which of the following are forms of LSD?

a) gelatin sheets

b) wristbands

c) both a and d

d) pills


7) LSD can cause

a) paranoia and sleep issues

b) addiction and weight loss

c) extreme laughter

d) both c and a


8) What is an " acid head"?

a) a head consisting of acid DNA

b) an LSD user

c) treatment for LSD

d) none of the above


9) LSDs are absorbed into the body by

a) sucking/eating

b) looking

c) second-hand LSD inhaling

d) puffing


10) 60% of illicit drug users in Canada are

a) between 9-11 yrs old

b) 60+ yrs old

c) 30-40 yrs old

d) 15-24 yrs old


11) Choose the most logical answer: People can take LSD at...

a) raves, concerts

b) the doctor's office

c) home, in private

d) both a and c

Short Answers A= Application K= Knowledge C= Communication

( A/C) 1) In what ways are we influenced by media to take drugs such as LSD? How is it different/same from back then? Why? ( hint: think about what has changed)

( K/A) 2) If someone you knew was taking LSD, how would you know and what could you do to help?

10 True/False

1. LSD stays in your body forever.

TRUE , FALSE

2. LSD damages our chromosomes.

TRUE , FALSE

3. Flashbacks can occur anytime after taking the drug for a few hours.

TRUE , FALSE

4. The drug is addictive after the first use.

TRUE , FALSE

5. LSD becomes lodged in a person's spin and can be suddenly released and cause a flashback long after the LSD was taken.

TRUE , FALSE

6. Illicit drugs can cause more deaths than alcohol.

TRUE , FALSE

7. LSD blotters are known to be laced with rat poison.

TRUE , FALSE

8. LSD effects are different based on the users weight and health.

TRUE , FALSE

9. If the dose of LSD is taken excessively then the first effect would be panic.

TRUE , FALSE

10. LSD+ice increases the chances of bad trips and panic.

TRUE , FALSE

Need Help? It Gets Better

Drug and Alcohol Treatment Infoline
800-565-8603
Twenty-four hours a day, seven days a week
http://www.dart.on.ca


Mental Health Service Information Ontario
866-531-2600
Twenty-four hours a day, seven days a week
http://www.mhsio.on.ca


www.recovery.org

1-888-319-2606


Drug Rehab.ca

1-877-254-3348


TeenHealthSource Infoline
Phone: 416-961-3200
Text: 647-933-5399
http://teenhealthsource.com/


Crisis Call Center
800-273-8255 or text ANSWER to 839863
Twenty-four hours a day, seven days a week
http://crisiscallcenter.org/crisisservices.html

KidsHelpPhone

1-800-668-6868

ANSWER KEY

Multiple Choice

1) C

2) D

3) B

4) D

5) A

6) C

7) D

8) B

9) A

10) D

11) D

SHORT ANSWER

1)* answers may vary*

example)

Media has portrayed in films, movies, etc, that taking drugs is "cool" and by doing so is a sign of maturity;commonly on teen shows, many young adults experience depression and use drugs to deal with it. These recent generations are more exposed to the usage of drugs/ drug abuse - the media has developed a new perception of how the typical teen functions in life which, in their eyes, means abusing drugs whenever they have a problem. Since many of us learn by example ( good or bad), we tend to express our emotions like we see in movies. The recent generations stress about both, large AND minuscular things. Whether it's a divorce or not being able to fit in clothes, we are more superficial than the older generations, who worried about family, health and jobs. Many things have changed in terms of stress levels, what's "cool" and amount of influence media has over us.


Qu 2)

example)

If my friend was in possession of any type of forms of LSD, had mood swings, sleep issues, and was compulsively obsessed with being alone, I'd suspect he/she was taking LSD. Things I could do could be taking them to a drug-help clinic or helping to cope with stress or any issue they're going through. Overall, I would speak to a trusted adult or counsellor about my friend.