Antibiotica Misbruik

Misbruik van antibiotica onder veehouderijen

Atibiotica misbruik

Tegenwoordig is het niet meer weg te denken, het antibiotica gebruik onder boeren om zo de productie te verhogen van hun veehouderij. het heeft desondanks ook grote nadelen, onderanderen: het verwerken van de antibiotica in het voedsel voor de dieren zorgt der voor dat het vlees van deze dieren bom vol met deze antibiotica komt te zitten. Als wij dus dit vlees eten eten we automatisch een dosis antibiotica erbij. Hierdoor worden wij dus resistent tegen deze antibiotica en dat kan drastische gevolgen hebben.

Waarom is het zo drastisch?

Zoals ik al eerder had vernoemd is het zeer slecht voor de mens als het teveel antibiotica via zijn of haar eten naar binnen krijgt. Hierdoor kan je der resistent voor worden en zullen deze antibiotica dus niet meer werken. Wanneer je dit dan toch nodig hebt omdat je een griep hebt bijvoorbeeld dan kunnen deze ziektes niet meer verdreven worden met de huidige antibiotica.


Hoe zit dat in Nederland?


Nederland is een heel dicht bevolkt land, er is simpelweg niet genoeg ruimte voor die extreem grote veehouderijen zoals in Noord-Amerika. Deze enorme veehouderijen zijn er natuurlijk wel maar niet in overvloed. Dit is iets positiefs, ons eten bevat hierdoor dus ook minder antibiotica.


Hoe wordt het nu bestreden in ziekenhuizen?


Steeds meer mensen worden dus resistent tegen antibiotica, dit is zogezegd enorm kut voor doctoren. Het behandelen van ziektes terwijl mensen resistent zijn tegen het huidige medicijn daarvoor is desastreus. Men moet met nieuwe antibiotica komen in zeer korte tijd en dat wordt steeds lastiger omdat het natuurlijk niet het product als voorheen mag zijn. Ofterwel steeds meer word afgeschreven dat niet gebruikt mag worden in antibiotica.

Hoe kan je dit aanpakken?

Het verdrijven van deze "mis"bruik van antibiotica is zeer lastig, het is te aantrekkelijk voor boeren om het te gebruiken. Het levert hen een veel grotere omzet op en dus ook veel meer winst. Maar der zijn wel oplossingen maar dit zal voornamelijk ten kosten gaan van de winst van de boeren, maarja alles voor de gezondheid van de mens. 1. Het verkleinen van de veehouderij stallen. Het ophopen van vee ( zoals kippen ) kan veroorzaken dat een ziekte sneller kan verspreiden, dit is ook een van de redenen waarom boeren antibiotica gebruiken, kunnen ze meer vee ophopen en zullen ze dus ook niet ziek worden. 2. Vergoedingen uitkeren, hoe stom het ook klinkt, als we dit probleem aan willen pakken moet het ook aantrekkelijk voor de boeren zijn. Als zij stoppen met het gebruik van antibiotica zal het slachtvee minder snel groeien en hebben ze dus langer de tijd nodig om de dieren te slachten. Dit zal drastische maatregelen hebben voor de boeren en zullen ze dus ook nooit gaan doen, daarom ook de vergoedingen. Het zal aantrekkelijker voor de boeren worden geen antibiotica te gebruiken en zal dus als gevolg hebben dat wij der niet meer resistent van het vlees dat we eten worden.