Blaasstenen, blaasgruis

Gemaakt door: Yvette Minnema & Anouk van de Bilt

Algemene informatie

De meest voorkomende blaasgruis zijn: struviet en calciumoxalaat. Blaasgruis wordt gezien als kleine zandkorrels en blaasstenen lijken op kleine steentjes. Blaasgruis wordt vaak bij blaasontstekingen gezien. Bij katers kan een verstopping plaatsvinden in plasbuis. Door ophoping van calcium ontstaat blaasgruis en blaasstenen

Symptomen

symptomen van blaasgruis en blaasstenen zijn vaak kleine plasjes ook in huis, pijn bij het plassen en persen van urine, bloed bij de urine, katers gaan veel aan penis likken, rusteloos of helemaal niet meer kunnen plassen

Diagnose

- Blaasgruis stellen ze vast met een microscopisch onderzoek van de urine. Hiermee kan ook worden vastgesteld welk type blaasgruis het is en wat de beste behandeling is.
- Blaasstenen stellen ze vast met een röntgenfoto of met een echo. Sommige stenen zien ze niet op de röntgenfoto bijvoorbeeld als ze in de plasbuis zitten.

Behandeling

Pijnstilling, aan te raden om dat het heel veel pijn doet. Antibioticakuur, wordt gegeven nadat ze het op kweek hebben gezet. zo gaan ze kijken welke antibioticum het best geschikt is. het beste is om te beginnen met een speciaal dieet er voor. Ze worden er ook aan geopereerd.

Prognose

- Blaasstenen kunnen terug komen, om de kans te verkleinen moet het dier veel drinken. Hierdoor wordt veel urine gevormd waardoor er veel afvalstoffen verwijderd kunnen worden. honden die het eerder hebben gehad, zijn er meer vatbaar voor
- bij blaasgruis moet je ervoor zorgen dat de kattenbak schoon is, dat de kat niet te dik wordt. geeft een kat geen vers hart, voldoende drinkwater heeft en een goede kwaliteit voer.

Preventie

Voldoende uit laten , zorg er voor de de hond het niet op moet houden dan vergroot de kans op blaas gruis. Zorg voor elke dag vers drink water. Als u hond of kat het een maal gehad heeft is de kans dat het terug komt veel sneller daarom word er aanbevolen om dieet voer te geven. In het dieet voer zitten stoffen die er voor zorgen dat blaasgruis en blaasstenen worden voorkomen. Er zit minder calcium in. Minder stoffen in het voer zo voorkom je dat het blaas zuur word en als het zuur word dan heb je sneller kans op blaasgruis.