CIO Nieuwsbrief

ICT nieuwtjes, ontwikkelingen en tips voor docenten

Editie 6: Maart 2014

Dit is de zesde nieuwsbrief die het Coördinatiepunt ICT en Onderwijs (CIO) uitbrengt om je bij te praten over de ICT ontwikkelingen in het onderwijs. We willen je op deze manier een handvat geven om didactische vraagstukken met behulp van ICT te beantwoorden.

Themadag ICT in het onderwijs

Het CIO organiseert de themadag ICT in het onderwijs waar collega's en externen je helemaal op de hoogte brengen van de actuele tools, methodes en beleid. De bijeenkomst zal op 6 mei worden gehouden in Leeuwarden en op 26 mei in Velp. Bekijk hieronder het (bijna) definitieve programma.
Big image
Loading form...

VHL-CIO op LinkedIn

Ruim 5 maanden geleden is de LinkedIn groep “Onderwijs en ICT VHL” door het CIO gestart. Inmiddels zijn er al 91 mensen lid van deze online community rondom Onderwijs- en ICT-zaken binnen VHL. Ben jij nog geen lid? Meld je dan snel aan, opdat ook jij kunt bijdragen aan de discussies, anderen kunt inspireren en geïnspireerd kunt worden.

Turnitin cursussen

In april organiseren we twee cursussen voor de software Turnitin in Leeuwarden. Nog niet bekend met Turnitin? Ga dan aan de slag met de basiscursus. Voor iedereen die de basiscursus al heeft gevolgd is er nu de gevorderden cursus waar je met GradeMark (de digitale nakijk software van Turnitin) aan de slag gaat.

Op intranet kan je je aanmelden voor beide cursussen en is er meer informatie beschikbaar.

Digitaal toetsen in Velp

In toetsperiode 2 zijn via het CIO in Velp 54 beveiligde digitale toetsen afgenomen. Eén van die toetsen kon niet worden afgenomen omdat de toets niet was aangeleverd. Bij de overige 53 toetsen verliep de afname goed en bovendien is door de exampolicy de mogelijkheid tot het plegen van fraude niet groter dan bij een papieren toets. De QMP toetsen zijn direct automatisch nagekeken.


Ook eens proberen? Doe een oefentoets of neem contact met ons op.

MOOC bijeenkomst Leeuwarden

19 februari was er onder de 12 deelnemers van de bijeenkomst een zeer geanimeerde discussie over MOOCs op VHL. Korrie Hoekstra legde eerst uitvoerig uit wat haar ervaringen waren met het volgen van verschillende internationale MOOCs en hoe ze haar certificaten daar behaalde. Jan Barens vertelde wat de technische en organisatorische aspecten zijn: de platforms, de rechten op het materiaal, het (afwezige) business model, het enorme aantal mogelijke deelnemers en meer.

Als uitkomst van de bijeenkomst ontstond het advies om als belangstellend docent zelf een gratis MOOC uit te kiezen (bv hier of hier) en die te volgen. Op de volgende bijeenkomst, nog voor de zomer, willen we dan de opgedane ervaringen delen en verdere stappen samen bespreken. Jan Barens maakte voor zijn verhaal een PPT en van de discussie een Mindmap. Mail hem als je belangstelling hebt.

Binnenkort volgt er een bijeenkomst in Velp.

De digitale schoolborden zijn er!

De plaatsing en configuratie van de digitale schoolborden is in volle gang. Binnenkort zal de implementatie worden gestart waarbij docenten kunnen leren hoe ze de borden didactisch gezien het beste kunnen inzetten in de les. Nadere berichtgeving volgt.

Het CIO team:

- Maarten van Etten (Velp)

- Jan Barens (Leeuwarden)

- Koen Janssen (Wageningen)

- Marcel van Oijen (Wageningen)

- Wiebe Nijlunsing (Leeuwarden Coördinator)