Tirant lo Blanc

Tirant lo Blanc, una fantàstica novel·la cavalleresca del segle XVI , escrita per Joanot Martorell, que destaca entre les altres , perquè els seus personatges estan extremadament humanitzats.

Tot i la profunditat del tema , i la humanització dels personatges , Tirant lo Blanc també té el seu toc humorístic , reflectit en més d’ una situació en el transcurs de la història .

Es un dels clàssics de la literatura catalana , y permet al lector gaudir d’ un teletransport a una altre dimensió , plena de cavallers ,acció, y compassió.

Argument

Guillem de Varoic es un cavaller retirat que fa de monjo. Casualment, un dia es troba a Tirant quan Aquest va de cami a una festa a Anglaterra. Guillem, li explica al protagonista l’ art d’ esser un cavaller.

Quan Tirant lo Blanc arriba a Anglaterra aconsegueix obtenir el títol de cavaller.

A partir d’ aquest moment viatja per Constantinoble ,Grècia,Roma … sempre lluitant y guanyant batalles mentres intenta aconseguir al amor de la seva vida : la Carmesina.

Per una cadena de succeïments , el protagonista juntament amb la criada del seu amor vertader acaben esclavitzats per un temps, fins a que aconsegueixen escapar-se.

Al final el nostre protagonista mor d’ una pulmonia y la Carmesina y son pare(el rei de Constantinoble) moren de pena.

Finalment la mare de la Carmesina y el seu amant (el criat de Tirant lo Blanc) acaben governant Constantinoble.

Personatges principals

Autor: Joanot Martorell

Es calcula que va néixer al voltant de l’ any 1415 a València. Pertanyia a una família de la noblesa mitjana.

Va estar a Anglaterra, Portugal, i Itàlia en cerca de diverses lluites cavalleresques a les quals estava aficionat: a part d’ un bon escriptor era un cavaller.

Joanot Martorell va provocar molts enfrontaments. N'hi ha quatre de molt famosos:

1. L'any 1437 contra Joan de Montpalau:El seu cosi

2. L'any 1442 contra Jaume Ripoll .

3. L'any 1442 contra Felip Boil a causa d'un testimoni gràfic.

4. Des de l'any 1442 fins al 1450 contra Gonzalo de Híjar

Cap dels quatre enfrontaments va comportar grans guerres.

Martorell escrivia sovint lletres de batalla contra gent. Cal destacar que Joanot Martorell va viatjar molt, sobretot a Anglaterra, on va conèixer la vida cortesana i molts cavallers de l'època. També va conèixer molts llibres que més endavant serien la seva font d'inspiració. El 2 de gener de 1460 va començar a escriure Tirant lo Blanc; va morir sense acabar la novel·la el 1468 a València.

Només va escriure aquesta obra.

Els manuscrits de l'obra van ser heretats per Martí Joan de Galbaque que acabà la novel·la i la portà a la impremta. Martí Joan morí sis mesos abans de la publicació de l'obra l'any 1490.