Krabmerken in interieur

Mariska van As (A15DG2)

Waarom krabt een kat aan meubels?

Krabben aan voorwerpen is normaal, natuurlijk kattengedrag en kan dus niet afgeleerd worden. Een kat krabt niet alleen om haar nagels te onderhouden, maar heeft daar ook andere bedoelingen mee. Katten hebben geurklieren in hun voetzooltjes en doordat ze krabben zetten ze die geur af op plekken die voor hen belangrijk zijn. Naast het krabben kunnen katten ook geur afgeven aan voorwerpen en plaatsen door: kopjes te geven, te sproeien of hun uitwerpselen niet te begraven. Krabben is ook een manier hoe een kat zich kan afreageren. Twee vliegen in één klap dus. De boodschap die ze voor andere katten achterlaten is daarmee meteen duidelijk. Maar ook katten die alleen wonen, laten hun krabsporen achter. De eigen geur in haar eigen territorium maakt dat de kat zich veilig en zeker voelt. Ook helpt het krabben bij het rekken en strekken van de spieren

Big image

De juiste krabpalen en -planken

Katten willen het liefst in iedere ruimte in huis hun eigen geur achterlaten en willen deze geuren ook telkens weer vernieuwen. Vaak zie je dan ook dat de kat zodra deze binnenkomt begint met kopjes geven aan allerlei voorwerpen. Ook het krabben doet de kat vaak meteen na binnenkomst aan het dichtstbijzijnde voorwerp. Verder houden katten graag het overzicht over de ruimte en hebben ze een sterke voorkeur voor wat hogere ligplaatsen met uitzicht. Kies daarom in ieder geval in de vertrekken waar uw kat veel verblijft voor aantrekkelijke krabplekken, die uw kat tegenkomt als hij de kamer binnenkomt en daarnaast in ieder geval voor 1 hoge krabpaal. Op die manier is de kans het grootst dat uw kat de paal gebruikt i.p.v. het meubilair en heeft hij ook een mooie plek om hoog te kunnen liggen.


Een goede krabpaal moet aan een aantal eisen voldoen:


  • Het oppervlak moet ruw en niet te hard zijn.
  • De kat moet zich volledig uit kunnen strekken tijdens het krabben.
  • De krabplaats moet stevig zijn en niet te snel om kunnen vallen of gaan wiebelen.
  • De krabpaal moet op of vlakbij (of op) de looproutes van de kat geplaatst worden.

Voorkom!


Met andere woorden: leer je kitten meteen wat een krabpaal is. Zorg dat je er meerdere in huis hebt als je een kitten neemt.

Straf het kleintje niet als ze aan de meubels krabt, maar pak het rustig op en leid haar al spelend naar de juiste plek. Beloon het diertje als ze op de juiste plek krabt.
Wen je kitten al vroeg aan het knippen van de nageltjes – kleine katjes krabben eigenlijk voornamelijk om de nageltjes te onderhouden

Een krabpaal aanleren met kattengedragsdeskundige Maggie Ruitenberg

De 5 vragen

1. Wat is de reden dat katten krabben aan meubels ?

2. Kun je dit krabben voorkomen?

3. Waar kun je een krabpaal het beste neerzetten?

4. Noem 4 eisen waar een krabpaal aan moet voldoen

5. Is 1 krabpaal genoeg?