Filming Barrier

This is the first take of filming Barrier; the main problem of this video is that we instructed them to 'stack up' at the end, but what they did was to form a single file line. We wanted them bunch up at the end instead.
TS 0650_01
In this next take, we asked them to keep walking along outside the frame of the camera and do a loop around the room to make it a longer video to work with at post-production. However, the fluidity of the video was compromised as we can see them turning to the direction of the camera which doesn't look like they're walking in a linear direction. Furthermore because we couldn't make them stack up at the end due to the fact that we didn't have enough time to create a barrier to block them, instead we are thinking of subverting the juxtaposition (refugees in video blocked whilst audience freely leave the room) and put up a barrier as part of the installation i.e. the audience will be blocked from leaving so that they experience what it is like for the refugees waiting outside borders.
https://www.youtube.com/watch?v=oafe7bUusM4
Below is the finished post-production of the Barrier video which will be projected onto the wall. We used a newsprint effect to make it look more bleak to emphasise the dreariness of the refugee crisis and to symbolise how this situation predominates the news world wide. We also cropped the video to make it look like they are walking in a linear direction however because the frame is now smaller, we will be thinking of projecting two videos side by side. To make it seem like they're moving from one projection to another, we will start one video later than the other. Furthermore, we flipped the video around so that the people would be walking towards the door to the left.
kentridge
As this video is being projected onto the wall, effectively we would the audience's shadows looming over the projection which relates to Marclay's and Lozano-Hemmer's work of audience participation. To further emphasise this we will lead the audience along the projection and have them stack up at the end, stopped by a fence which effectively turns this installation as more of a performance piece as they become a part of the installation.