Wat eindigt in zee, eindigt in jou

Plastic soep

In onze oceanen en zeeën drijft steeds meer plastic afval en er komt elk jaar 5 miljard kilo plastic bij. Door verwering, zonlicht en golfslag valt dit plastic uit elkaar in kleine stukjes. Dit leidt tot ernstige verontreiniging. De oceanen beslaan 72% van het aardoppervlak en voor meer dan de helft van de wereldbevolking is de oceaan de voornaamste voedselbron. Omdat plastic niet verteert langs de biologische weg, ontstaat er 1 groot gebied midden in de Stille Oceaan met alleen plastic: de plastic soep.

bedreiging voor de dieren

Het plastic vormt een grote bedreiging voor onze dieren. Een dier dat een stuk plastic eet krijgt veel gevaarlijke stoffen binnen. En uiteindelijk eten wij deze dieren ook weer op. Naar onderzoek zullen in 2050, 95% van alle zeevogels plastic in hun maag hebben. Kwallen, vissen, schildpadden en vogels zien dit aan voor eten en zo komt het plastic in de voedselketen terecht. Plasticdeeltjes komen in magen van vogels en dieren als de zeeschildpad. De meeste dieren worden hierdoor vergiftigd en zo krijgen de dieren zoveel maagvulling dat ze daarna niet meer om echt voedsel zoeken en daardoor met een maag vol plastic verhongeren.

Microbeads

In veel verzorgingsproducten zijn minuscule korreltjes van plastic verwerkt. Deze minuscule korreltjes heten microbeads die niet of nauwelijks met het blote oog te zien zijn. Ze komen via het doucheputje in het rioolstelsel terecht en dat is de belangrijkste reden dat ze uiteindelijk bijdragen aan de plastic soep. Zeedieren krijgen zo microbeads binnen. Microbeads vergaan niet en eenmaal ongecontroleerd in het milieu zijn ze onmogelijk daaruit te verwijderen.