Het Aralmeer

Ann-Sophie Soreyn IO Groep 2

Wat is er juist gebeurt met het Aralmeer en wat zijn de gevolgen?

Het Aralmeer wat is dat nu juist en wat is er gebeurt met dat Aralmeer? Dat zal ik jullie vandaag vertellen.

Het Aralmeer is een meer die zich bevind in Azië, ten oosten van de Kapische Zee. Het noordelijk deel van het meer ligt in Kazakstan in het zuidelijke deel van Oezbekistan.

Alles was goed met het Aralmeer tot het begin van de jaren zestig is het Aralmeer aanzienlijk kleiner geworden. De uitdroging van het meer wordt beschouwd als een van de grootste milieurampen van onze tijd.

Natuurlijk is dat niet vanzelf gebeurd.

De voornaamste oorzaak is de irrigatie ten behoefte van de katoenteelt, die veel water aan de aanvoerende rivieren onttrekt.

De merkbare gevolgen van dit ecologisch drama is door de evaporatie van miljoenen liter water uit het meer is natuurlijk het zoutgehalte ervan enorm toegenomen. Het zoetwatermeer is een zoutwatermeer geworden. Tal van plant- en diersoorten zijn hierdoor verdwenen. Het nieuw ontstane vasteland is totaal onvruchtbaar.

Niet alleen de natuur maar ook de mensen hebben hier gevolgen van. Door de vervuiling en wellicht ook door de ontstane armoede, is de gezondheid van de lokale bevolking geweldig achteruitgegaan. Zware metalen een DDT worden door de wind tot duizenden kilometer in het rond verspreid. Ook TBC is heel erg toegenomen. Veel mensen lijden aan bloedarmoede, maar ook kanker, lever- en nierziekten zijn heel erg toegenomen.

Het is dus zeker een ecologisch drama.

Denk ook eens aan de anderen.

Denk dus soms ook eens aan deze mensen , sta eens erbij stil dat niet iedereen het even gemakkelijk heeft.

Je hoeft niet al je geld te investeren voor een tandje bij te steken maar gewoon eens denken aan de mensen en eventueel iets organiseren of een kleine bijdrage leveren is al veel!