darmonderzoeken

bevolkingsonderzoek

Wat is het bevolkingsonderzoek?

Het bevolkingsonderzoek is een onderzoek naar darmkanker. U kunt zelf bepalen of u deelneemt.


U moet uw ontlasting opsturen en er word dan onderzocht of er bloed in de ontlasting zit. Het bloed kunt u niet altijd met het blote oog zien dus daarom word dit in een laboratorium onderzocht. Als er bloed word ontdekt zal er later een darmonderzoek plaats vinden.

Big image

Waneer en waarom is het nodig?

Dit bevolkingsonderzoek is bedoeld voor mensen tussen de 55 en 75 jaar. Er zijn ruim 4,2 miljoen mensen in Nederland die tussen deze 2 leeftijden in zitten, niet iedereen kan te gelijk een darmonderzoek onder gaan. Om deze reden worden alle darm onderzoeken uitgevoerd binnen 5 jaar, dit gebeurt binnen 2014 en 2019. Uw geboortejaar bepaalt wanneer u een uitnodiging krijgt. Meedoen is gratis en helemaal vrijwillig.


Dit onderzoek word uitgevoerd omdat er tussen deze leeftijden een grotere kans is op darm kanker. Als iemand een grotere kans heeft op darm kanker of aan het begin stadium staat van darm kanker word dit tijdens dit onderzoek ontdekt, zo is de kanker te voorkomen of beter te behandelen. Voorkomen is beter dan genezen!

Procedure van het bevolkingsonderzoek.

Als u in de leeftijdscategorie valt dan krijgt u een uitnodiging thuis gestuurd. Zelf kunt u dan aangeven of u mee wilt doen of niet. Als u besluit om mee te doen dan krijgt u 2 weken later een paarse envelop thuis gestuurd.


Thuis krijgt u in een paarse envelop een gebruiksaanwijzing, een buisje en een retour envelop. Het is de bedoeling dat u uw ontlasting in het buisje doet. De ontlasting mag niet in aanraking komen met water en/of urine. Als u het buisje heeft gevuld dan kunt u het buisje terug sturen via de retour envelop.


Als u het buisje in de envelop heeft opgestuurd krijgt u 2 weken erna de uitslag van het onderzoek thuis gestuurd.

Big image

Complicaties bij het bevolkingsonderzoek.

Tijdens het onderzoek zelf heeft u eigenlijk geen complicaties.


Na het onderzoek kunnen er wel complicaites optreden. Uit het onderzoek kan blijken dat u een darm aandoening heeft. Als uit onderzoek is gebleken dat dat het geval is dan gaat de arts met u in gesprek om u meer informatie te geven en de behandeling door te nemen

Big image