SISTEMES OPERATIUS

IOS/LINUX/WINDOWS

SISTEMA OPERATIU

És el conjunt de programes que permeten la comunicació de l’usuari amb l’ordinador, en gestiona els recursos de manera eficient i proporciona una interfície en pantalla. El sistema operatiu actua com a amfitrió dels diversos programes d’aplicació que normalment corren sobre una màquina. Una de les principals funcions és gestionar els detalls de l’operació del maquinari, de manera que els diversos programes no se n’hagin d’ocupar.

FUNCIONS BÀSIQUES:

o Proporcionar més comoditat en l’ús d’un computador.

o Gestionar de manera eficient els recursos de l’equip, executant serveis per als processos.

o Brindar una interfície a l’usuari, executant instruccions.

o Permetre que els canvis deguts al desenvolupament del propi SOTA es puguin realitzar sense interferir amb els serveis que ja es prestaven.

SISTEMA OPERATIU IOS

És un sistema operatiu per a mòbils desenvolupat i distribuït per Apple Inc. Originalment llançat el 2007. Apple iOS no concedeix llicències per a la instal·lació en maquinari no Apple. Der Spiegel va publicar que la NSA americana té grups de treball dedicats a desxifrar els sistemes de seguretat de iOS; a més té petits programes coneguts com scripts que permeten a l’agència vigilar els usuaris de les diferents versions del sistema iOS seva geolocalització, notes de veu, fotos i altres aplicacions com Google Earth, Facebook o Yahoo! Messenger.

CARACTERÍSTIQUES

PANTALLA D’INICI: Mostra icones de les aplicacions i una molla a la part inferior de la pantalla on els usuaris poden dipositar les seves aplicacions més utilitzades.

CARPETES: Quan les aplicacions estan en mode "jiggle"(moviment), qualsevol dels dos es poden arrossegar un sobre l'altre per crear una carpeta i, des d'aleshores, més aplicacions es poden afegir a la carpeta mitjançant el mateix procediment, fins a 12.

NOTIFICACION CENTER: Si un usuari toca una notificació rebuda, la sol·licitud que va enviar la notificació li obren.

APLICACIONS INCLOSES: Són totes les “apps” (aplicacions) que tens instal·lades ja de fabrica al iphone.

SISTEMA OPERATIU LINUX

El seu desenvolupament és un dels exemples més prominents de programari lliure; tot el seu codi font pot ser utilitzat, modificat i redistribuït lliurement per qualsevol sota els termes de la GPL (Llicència Pública General de GNU).

El projecte GNU, que es va iniciar el 1983 per Richard Stallman, 11 té com a objectiu el desenvolupament d’un sistema operatiu Unix complet i compost enterament de programari lliure. Durant l’etapa primerenca la major part d'aplicacións eren de codi obert pero també hi havia aplicacions de codi tancat. Amb el temps es van anar portant programes no lliures al sistema, entre ells Adobe Reader, Adobe Flash, Opera, entre d’altres.

GNU / Linux pot funcionar tant en entorn gràfic com en mode consola.

CARACTERÍSTIQUES

PROGRAMACIÓ

Com a sistema de programació té capacitat per a compilar C, C ++, Java, ADA, Pascal, entre molts altres llenguatges. A més suporta diverses arquitectures mitjançant la compilació creuada, el que fa que sigui un entorn adequat per a desenvolupaments heterogenis.

FORMATS

Les aplicacions es distribueixen principalment en els formats .Deb i .rpm, els quals van ser creats pels desenvolupadors de Debian i Red Hat.

SISTEMA OPERATIU WINDOWS

És el nom d’una família de distribucions de programari per a PC, smartphone, servidors i sistemes encastats, desenvolupats i venuts per Microsoft, i disponibles per a múltiples arquitectures. No són sistemes operatius, sinó que conté una àmplia varietat de programari; no obstant això, és usual denominar al conjunt com a sistema operatiu en lloc de distribució.

CARACTERÍSTIQUES

SEGURETAT

Els usuaris estan cansats de la poca seguretat que tenen els sistemes operatius Windows, son molt vulnerables.

-Windows Defender

Les seves característiques i la interfície d’usuari es basen en Microsoft Security Essentials. Així mateix, Windows Defensar es va transformar en un programa antivirus i Spyware. Tot i que està activada per defecte, es pot desactivar per utilitzar una altra solució antivirus.

-Permisos d’arxius

Aquest sistema varia d’altres productes de proveïdors com ara Linux i NetWare causa de la "estàtica 'assignació de permís s’aplica directori per l’arxiu o carpeta. No obstant això amb aquest procés de AGLP / AGDLP / AGUDLP permet a un petit nombre de permisos estàtics per aplicar-se i permet canvis fàcils als grups de comptes sense tornar a aplicar els permisos d’arxiu dels arxius i carpetes.

APLICACIONS:

· Bloc de notes

· Internet Explorer

· Mapa de caràcters

· Paint

· Reproductor de Windows Media

· Windows Journal

· WordPad