Het engelenhuis

Dirk Bracke

Big image

Het boek


Auteur Dirk Bracke

Uitgegeven 2003

Pagina's 225

Oorspronkelijke taal NederlandsGenre jeugdboek, psycologische roman.

Verfilmd als Bo (2010)

Big image

De acteur

Dirk Brack is geboren op 4 juni 1953 in Sint-Gilles-Waals is een Vlaamse schrijver van met name jeugdboeken. Bracke volgde een handelsopleiding in Sint-Niklaas en begon te werken op een postsorteercentrum. Tegenwoordig is hij voltijds schrijver.


Zijn thema'sVoor hij zijn eerste boek Steen schreef, had Dirk Bracke zijn schrijfkunst al uitgeprobeerd op een paar Vlaamse Filmpjes. Met Blauw is bitter zette hij de toon voor zijn verdere werk waarin hij allerlei maatschappelijke thema's aanpakt. De meeste van zijn boeken zijn controversieel en behandelen bijna uitsluitend onderwerpen over de zelfkant van de maatschappij zoals kinderprostitutie, drugsverslaafde jongeren, aids, echtscheiding, seksueel geweld, afpersing, brutaliteit, oorlog, vandalisme, instellingen en sociale wantoestanden. De beschrijvingen van seks en geweld zijn onverbloemd.

Voor hij met schrijven begint, doet Bracke uitgebreid onderzoekswerk rond het thema waarover hij wil schrijven, zodat hij zijn werk een journalistieke toets kan meegeven. Zo had hij voor Het engelenhuis maandenlang gesprekken met geïnterneerde meisjes in de gesloten instelling De Zande in Beernem. Voor Black reed hij mee met politiepatrouilles door Brussel om inzicht te krijgen in de wereld van de jeugdbendes. Bracke tracht ervoor te zorgen dat elk verhaal - hoe hard en wreed ook - de lezer achterlaat met een positief gevoel.

Dirk Bracke verkocht in 18 jaar tijd ongeveer 350 000 exemplaren van zijn jeugdboeken. Zijn werk is vertaald naar het Deens, Duits, Spaans en Pools. In februari 2010 verscheen 'Bo', de verfilming van 'Het engelenhuis'


Bibliografie


 • 1993 Het Vuurmeisje (Davidsfonds) (prehistorie, verliefdheid, overleven)
 • 1994 Blauw is Bitter (Davidsfonds/Infodok) (armoede, drugs, seksueel misbruik, kinderprostitutie, Filipijnen)
 • 1995 Een Vlieg Op De Muur (Davidsfonds/Infodok) (sociale wantoestanden in Latijns-Amerika, moorden)
 • 1996 Het uur nul (Davidsfonds/Infodok) (drugs, aids, verliefdheid)
 • 1997 Een lege Brug (Davidsfonds/Infodok) (autisme, verliefdheid, seksueel misbruik, afpersing)
 • 1997 * 2001 Overleven In De Tros (Abimo) (Napoleon I Bonaparte, overleven)
 • 1997 Groene Mist (Albimo) (Fantasie)
 • 1999 Stille lippen (Doofheid, verliefdheid, drugs)
 • 2001 Straks Doet Het Geen Pijn Meer (Davidsfonds/Infodok) (seksueel geweld, echtscheiding, incest)
 • 2001 Jeruzalem! (De Sikkel) (kruistochten)
 • 2002 Als de olifanten vechten (Davidsfonds/Infodok) (Oeganda, sociale wantoestanden, kindermishandeling, oorlog, verliefdheid)
 • 2003 Het engelenhuis (Davidsfonds/Infodok) (bijzondere jeugdzorg, instellingen, kinderprostitutie, verslavingen)
 • 2003 Touria (Davidsfonds/Infodok)
 • 2003 God Wil Het! (Abimo) (kruistochten)
 • 2004 Zij en Haar (Davidsfonds/Infodok) (lesbische liefde)
 • 2004 Vuurmeisje (Davidsfonds/Infodok) (prehistorie, verliefdheid, overleven)
 • 2005 Henna Op Je Huid (Davidsfonds / Infodok) (verliefdheid, islamcultuur)
 • 2006 Buitenbeen (Abimo) (Handicap)
 • 2006 Black (Davidsfonds/Abimo) (straatbendes)
 • 2007 Over Tijd (Davidsfonds / Infodok) (Tienermoederschap)
 • 2007 3x Bracke: Een vlieg op de muur,Straks doet het geen pijn meer en Henna op je huid (Davidsfonds)
 • 2007 Griezelverhalen uit het Waasland (Albimo)
 • 2008 Back (Davidsfonds) (straatbendes ,vervolg Black)
 • 2009 Mijn lieve vijand (Abimo)(verliefdheid op de vijand, W.O.II)
 • 2009 Hendriks Kruistocht(Fantasie en Jeruzalem)
 • 2009 Papier (Davidsfonds/Infodok) (vreemdelingen, geen papieren, wraak)
 • 2010 Over the Edge (Manteau) (serieverkrachter), co-auteur Helen Vreeswijk
 • 2010 Bracke For Girls: Zij en haar,Over tijd en Stille lippen (Davidsfonds)
 • 2011 catwalk(Davidsfonds)(modellenwerk)
 • 2011 Hotel Aphrodite (Davidsfonds/Infodok) (prostitutie)
 • 2012 IQ 140 (hoogbegaafdheid) met Herman Van Campenhout
 • 2012 Rollercoaster (Persoonlijkheidsstoornissen)
 • 2013 Sweet Sixteen (tienerliefde) met Herman Van Campenhout
 • 2013 Under Construction (Davidsfonds)(lichaamsverandering)
 • 2014 "Over the edge" (in samenwerking met Helen Vreeswijk) (jeugdthriller)
 • 2014 De Bruid (Davidsfonds)(jeugdroman)


Verfilming

In februari 2010 werd "Het engelenhuis" verfilmd door Hans Herbots (hij regisseerde onder andere televisieseries, zoals Wittekerke, Flikken, Sedes & Belli en Urbain) met als titel "Bo". De hoofdrol wordt vertolkt door Ella-June Henrard, een zestienjarige Vlaamse actrice. Momenteel (april 2014) wordt er door hetzelfde productiehuis gewerkt aan de verfilming van Black en Back.

Het verhaal

In het begin van het boek is Bo op weg naar een gesloten instelling in Beernem. Ze moet daar drie maanden in die instelling zitten. In Beernem ontmoet ze Yasmien. Yasmien staat vanaf de eerste dat dag Bo in Beernem komt klaar voor haar. De tweede dag op Beernem ontmoeten ze samen Steffie.

Na de eerste paar dagen in Beernem komt er een flashback. Je ziet een gedeelte van Bo’s leven voordat ze in Beernem terecht komt. Bo woont in een klein rijhuis en moet altijd kleding aandoen die goedkoop zijn. Hierbij voelt ze zich meestal niet zo goed. Haar vader werkt niet en ze leven met een kleine bijverdienste van haar moeder. Ze kijkt nogal op tegen Jennefer. Jennefer is een meisje uit haar klas en die in haar straat woont. Ze draagt altijd mooie merkkleding en ze heeft allerlei dure spullen zoals de nieuwste mobiele telefoon en een scooter. Ze vraagt zich vaak af hoe Jennefer aan al die dure kleding komt, ze woont immers bij haar in de straat, niet bepaald een dure wijk. Dan komt ze in gesprek met Jennefer. Bo verteld haar dat ze vindt dat Jennefer altijd zo leuk gekleed is en vraagt hoe ze aan het geld komt om deze kleding te kopen. Jennefer verteld haar dat ze geld bijverdient door mannen gezelschap te houden. Meestal rijke manen die op zakenreis zijn. Maar ze moest beloven om niets te zeggen. Als Bo hoort hoeveel je ermee kunt verdienen vraagt ze onmiddellijk aan Jennefer of ze nog iemand kunnen gebruiken. Jennefer zegt dat ze zal vragen of ze nog iemand nodig hebben en noteert Bo’s telefoonnummer. Als Bo op schoolreisje is wordt ze gebeld door Tony. Ze spreken af in een café om te kijken of Bo wel geschikt is voor dat werk. In het café ontmoet ze Tony en Zharin, de mannen die de afspraakjes regelen. Zharin vindt haar wel knap genoeg om voor hem te werken maar wel een beetje goedkoop gekleed. Daarom gaat Tony met haar winkelen. Ze krijgt allerlei dure merkkleding die ze aan moet trekken als ze een keer weg moet met een klant. Alles krijgt ze van Tony.Tegen haar ouders liegt ze over de kleding. Ze zegt dat ze deze van Jennefer heeft gekregen omdat zij ze niet meer wilde en omdat zij ze niet meer paste. Ook vertelt ze dat ze een bijbaantje heeft in een chique hotel. Dat ze op vrijdagavond en in het weekend kamers moet schoonmaken.


Dan belt Tony voor haar eerste afspraak. Ze moet met Pierre, een dure zakenman, naar een vernissage. Bo komt op die avond in een hele andere wereld terecht. Ze loopt in haar dure kleding bij een tentoonstelling waar ze champagne drinkt en oesters eet. Bo helpt Pierre met het maken van een keuze voor een schilderij, die in Pierre’s kantoor komt te hangen. Voor haar eerste opdracht krijgt ze 150,- euro. Vanaf die tijd stroomt het geld binnen. Bo went aan haar leventje met veel geld en koopt voor haarzelf vaak dure kleding en make-up. Dan krijgt ze van een klasgenoot te horen dat iedereen vindt dat Bo veranderd is. Ook spijbelt ze vaak de laatste uren van school omdat ze dan al een afspraak heeft voor Tony. Maar voor haar gaat het geld wat ze ervoor krijgt boven alles.
Een van haar afspraken is weer een keer met Pierre, die om Bo gevraagd had. Hij is niet op zakenreis maar speciaal heen en weer gereden voor Bo. Samen gaan ze wat eten in de Cour Saint Georges in Gent. Na een aantal champagne stelt Pierre voor om in zijn hotelkamer nog wat te drinken. Half dronken vrijt ze met Pierre, voor 300,- euro. Aan het eind van de avond krijgt ze van Pierre zelfs 200,- euro meer als dat ze vroeg.
Dat is de drempel voor haar geweest. Na die avond gaat ze vaker met een klant naar bed, ze vraagt veel, maar ze betalen ook goed.
Bij de derde keer dat Pierre met Bo wil afspreken worden ze in Pierre zijn hotelkamer betrapt. Bo en Pierre worden opgepakt, er komt een rechtszaak en van de jeugdrechter moet Bo drie maanden naar Beernem.
Dan lees je in het boek weer een klein gedeelte dat Bo in Beernem zit. Bo, Yasmien en Steffie leren mekaar steeds beter kennen.
Dan een flashback over Steffie. Rinus, de vriend van Steffie’s alcoholistische moeder gaat net de deur uit. Ze neemt het ervan en gaat languit op de vieze bank, omringt met lege sigaretpakjes en bierflesjes, liggen. Ze pakt de afstandbediening en stelt de video in. Harry Potter wil ze gaan kijken. Helaas, ze drukt op play en ziet twee naakte vrouwen die elkaar aflebberen onder de douche. Rinus heeft de video in het verkeerde doosje teruggestopt. Dan komt, als ze inmiddels naar Harry Potter zit te kijken, Rinus dronken thuis. Ze wordt verkracht door Rinus.
Dan ontmoet Steffie Wouter. Een aardige jongen waarmee ze wel eens afspreekt. Al snel wordt dit meer een gewoonte dan een uitzondering. Ze zit veel liever bij Wouter, als thuis, bij Rinus. Steffie komt erachter dat Wouter vaak heroïne spuit en probeert het zelf ook, om al haar zorgen van thuis te vergeten. Binnen de kortste tijd is ze verslaafd. Maar Wouter is niet van plan Steffie altijd gratis heroïne te geven. Wouter beveelt Steffie naar Rotterdam te gaan om daar heroïne te halen. Met de trein reist ze naar Rotterdam en haalt daar het benodigde spul. Bijna wordt ze betrapt in de trein, waar controle wordt gehouden, maar ze komt veilig aan bij Wouter. Helaas krijgt ze er minder voor terug als dat ze had verwacht.

Na een klein stuk in Beernem gaat het boek verder over Yasmien. Yasmien is lesbienne. In het begin van haar verhaal wordt ze daar nogal mee geconfronteerd. Bepaalde gevoelens voor haar beste vriendin weerstaat ze niet en ‘bevliegt’ daardoor Sara, die gelijk haar vriendin niet meer wil zijn. Yasmien heeft ook een vriend, waar ze eigenlijk helemaal niks voor voelt, maar graag bij hem is om niet thuis te zijn. Thuis wordt ze geslagen door haar vader. Bij een poging op moord op haar vader eindigt haar verhaal en zijn we terug in Beernem.
Intussen zijn ze een heel stuk opgeschoten in Beernem. De tijd gaat snel en de meiden zitten in een leefgroep waar meerdere dingen toegestaan zijn. Zo mogen ze bijvoorbeeld in het weekend naar huis.
De tijd in Beernem komt op zijn eind voor Bo, en mag naar huis. Thuis valt ze in hetzelfde circuit als waar ze uit kwam. Snel heeft ze weer contact met Tony. Tony biedt haar een woning aan. Een mooie patioflat waar ze samen met hem in kan gaan wonen, illegaal. Ze slaat dit aanbod niet af, maar in ruil voor de flat moet ze wel weer met mannen uit. Bo heeft er geen moeite mee, behalve dat ze zich overal moet verschuilen, omdat de politie naar haar op zoek is. Haar ouders hebben haar immers als vermist opgegeven.
Na een tijd komt ze weer in aanraking met Steffie. Steffie is weer vol verslaafd aan drugs en heeft geld nodig en Bo heeft dat geld, maar wil het niet aan Steffie uitlenen. Steffie wil graag zelf geld verdienen en vraagt aan Bo of Tony niet nog wat klanten voor Steffie heeft. Maar Tony wil haar niet. Ze heeft littekens op haar armen van het spuiten. Dan, een maand later, worden Bo en Steffie beide gevraagd door Tony voor een groot feest. Ze kunnen er veel geld mee verdienen. Dat slaan ze niet af. Tony brengt ze op die avond naar een groot, afgelegen kasteel. Steffie weet niet wat ze meemaakt. Alles loopt gesmeerd, totdat ze het kasteel binnengaan. Ze komen in een grote kelder, veel mannen, en drugs. Het is allemaal een grote orgie waar Steffie al snel in beknoopt raakt. Bo vlucht weg.
Het verhaal volgt dat Bo en Steffie weer in Beernem zitten. Als ze getuigen voor de politie wie er allemaal bij het illegale feest betrokken waren, mogen ze Beernem weer uit. Steffie lult al snel haar mond voorbij en Bo en Steffie zijn al snel vrij.
Bo komt terug in haar leven van de wibrazakjes en haar luie vader en beseft op dat moment, dat ze helemaal niet ontevreden moet zijn.
Toch mist ze het geld wel, een telefoontje is genoeg…Thema van het boek

Misdaad en verslaving

Personen

De hoofdpersoon van het boek is Bo. Bo is een onzeker meisje. Dit komt omdat ze zich niet lekker in haar vel voelt. Ze kijkt altijd van haar buurmeisje en klasgenootje op, Jennefer. Jennefer heeft altijd mooie kleren en nieuwe dure spullen zoals scooters en mobieltjes. Ze probeert altijd zo goed mogelijk haar best te doen. Ze is ook best verlegen.
Naast Bo zijn Yasmien, Steffie en Tony belangrijke personen in het boek.
Yasmien is een vriendin van Bo. Ze ontmoeten elkaar in de jeugdinstelling in Beernem. Yasmien is een lesbienne. Ze is zeker niet verlegen maar heeft wel een zacht karakter.
Steffie is verslaafd aan drugs. Steffie is ook een vriendin van Yasmien en Bo. Steffie is vaak nogal onstuimig en onnadenkend. Ze komt daardoor ook vaak in de problemen. Ze pusht de andere twee vaak tot dingen die ze zelf niet gedurfd hadden.
Alle drie deze meiden zijn vooral gevormd door hun omgeving. Ze zijn zich ‘raar’ gaan gedragen door incest of mishandeling.
Tony is de goed uitziende pooier van Jennefer en Bo. Bo is ontzettend verliefd op Tony en daar maakt hij misbruik van. Tony haalt haar steeds over om meer te gaan doen met haar klanten.

Mening

Ik vind het een heel goed boek, omdat het een aangrijpend boek is. Soms kun je jezelf inleven in de hoofdpersonnages de hoofdpersonage. In het begin is het wat moeilijk om mee te volgen, want je weet niet exact waarom dat Bo in de instelling is. Maar hoe meer je leest hoe meer je begint te begrijpen hoe het verhaal in elkaar zit. Er zijn ook verschillende gevoelens die je door het boek kunt voelen. Het is ook aangenaam om te lezen. Het leest ook zeer vlot. Het is een spannend boek omdat je wilt weten hoe het eindigt met Bo als ze uit de instelling komt,en hoe haar leven verder gaat verlopen.


Het is zeker een aanrader voor wie van hedendaagse problemen houd. En het boek heeft ook een plus punt omdat hij verfilmd is. Maar de film is heel anders dan het boek, ik persoonlijk vindt het boek beter.