Darmonderzoeken

Schone darmen

Wat zijn schone darmen?

Schone darmen zijn darmen waar geen tot weinig ontlasting meer in zit. Om je darmen zo schoon mogelijk te maken, dat de arts je darmen tijdens het onderzoek goed kan bekijken, is het belangrijk ook de laatste voedingsresten uit je darmen te spoelen.

Je begint met een vezel arm dieet. Om dan nog de laatste voedingsresten weg te spoelen, moet je laxeren met een laxeermiddel.

Waarom en wanneer zijn schone darmen nodig?

Voor een inwendig darmonderzoek is het heel belangrijk dat de darm schoon is. Blijkt dit tijdens het onderzoek niet het geval, kun je weer naar huis en mag je een nieuwe afspraak maken. Als de darm niet schoon is ziet de arts ook niet genoeg om een juiste diagnose te kunnen stellen, bovendien kan de endoscoop verstopt raken. Het onderzoek van een niet schone darm duurt langer door het extra spoelen en afzuigen. Een goede voorbereiding is zeer belangrijk. Je kunt het vergelijken met autorijden met slecht zicht en met goed zicht.

Risico's & complicaties

Soms kunnen er complicaties optreden zoals scheurtjes of gaatjes in de darmwand. Wanneer de darm ontstoken is, neemt de kans op een darmperforatie toe. Er zijn mensen die tijdens het onderzoek ademhalingsproblemen of problemen met hun hart krijgen door het kalmeringsmiddel dat ze toegediend hebben gekregen. Daarom krijg je tijdens het onderzoek een bloeddrukmeter en een vingerclip aangesloten. Hiermee wordt je bloeddruk, hartslag en ademhaling in de gaten gehouden.
Coloscopie - Hoe moet ik me voorbereiden?