Ierse Whiskey

Wessel van den Heuvel

...

Een Ierse Whiskey is natuurlijk een Whiskey net zoals vele andere Whiskey's, toch is er een verschil. Dat verschil proef je natuurlijk wel, toch zullen het vaak de kenners zijn of mensen die het vaker drinken die dat verschil proeven. Het is een Whiskey die zoals de naam het zegt uit Ierland komt en die dus alleen daar gemaakt mag worden, als het de naam Ierse Whiskey heeft.


De Ierse Whiskey wijkt onder meer het meest af op de gebruik van extra graansoorten. Buiten de graansoort gerst, wordt er ook gebruik gemaakt van de granen haver en tarwe.

Deze Whiskey wordt ook 3 keer gedistilleerd en dat ter vergelijk met de Schotse Whisky die maar 2 keer gedistilleerd is.


Whisky/Whiskey wordt op 2 verschillende manier geschreven en dat kan zeker verwarrend zijn voor de gene die niet weet welke die moet gebruiken. Toch is het makkelijker te herkennen dan dat men denkt. De Whisky's/Whiskey's die een E in het land van herkomst hebben, worden geschreven als Whiskey. De overige landen schrijven het als Whisky.


Whisky/Whiskey is een van de meest geliefde en geconsumeerde drank van de wereld. Dat komt doordat er van vroeger uit al erg goed nagedacht werd over de juiste manier van het gebruiken van de grondstoffen en de jaren lange rijpingen op houten vaten. Vanuit die rijping worden ook vaak de prijzen gehaald. Hoe langer een Whiskey gerijpt heeft, hoe duurder die is.


Over het algemeen hebben bijna alle whisky's/whiskey's hetzelfde alcohol percentage. Ook de Ierse Whiskey's liggen rond hetzelfde alcohol percentage, ze zijn namelijk bijna allemaal 40% alcohol. Toch heb je er ook whiskey's bij zitten die een minder alcohol percentage hebben, dat komt dan vaak doordat het Whiskey's zijn die een extra smaakje bevatten. Het zijn dan vaak niet de naturelle Whiskey's.


Ook is er de welbekende Irish Coffee, dat is een speciaal gemaakte koffie, die zoals ook deze naam het zegt uit Ierland komt. Het mag dus ook alleen gemaakt worden met Ierse Whiskey. En een veel gebruikte Whiskey daarvoor is Jameson. Dat is een Ierse Whiskey, die voor vele mensen ook de bekendste zal zijn.